Ağaç Budama Sezonu Başladı

Ağaç Budama Sezonu Başladı

İlçemiz Ereğli'de sıcağı gören vatandaşlar bahçelerde bahar hazırlıklarına başladı.

İlçemiz Ereğli'de sıcağı gören vatandaşlar bahçelerde bahar hazırlıklarına başladı.

Ereğli'de kara kışın ardından havaların ısınmasıyla bahar etkisini gösterdi. Sıcak havayla birlikte birçok kişi bahçesindeki ağaçlarla bağları budamaya başladı.

Merkez ve köylerde bazı vatandaşlar bahçelerinde ve tarlalarındaki vişne, kiraz, elma, kayısı ağaçlarıyla üzüm bağlarını budamaya koyuldu. Budama işlemleri ise, Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemler yapılıyor.

Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapılmalıdır.

Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.

Ağaç budama mevsimi, budanacak ağacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Budama işlemi, ağaçlardaki dal ve yaprakların daha kuvvetli büyüyebilmesi, ürünlerin daha kaliteli olması ve ağaçları eski kuvvetine kavuşturması gibi sebeplerle yapılmaktadır. Odunlaşmış bitkilerin ezik,kırık ve hastalıklı olan dalları budanmakta ve bunlara düzgün şekiller verilmektedir. Budama işlemi aynı zamanda, meyve ağaçlarının kaliteli çiçek açarak meyve vermesini ve bahçelerde bulunan süs çalı ve ağaçlarının çeşitli şekillerde budanarak güzelleştirilip görselleştirilmesini sağlamaktadır.

Budama  işlemler genel olarak ;

Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak amacıyla yapılır.

İlçe Gıda Tarım Müdürü Orhan Soylu yoğun geçen kışın ardından, sezon itibarıyla sahaya inerek üretici ile buluştu. Havaların ısınmasıyla birlikte meyve bahçelerinde bulunan ağaçların zarar görüp görmediklerini yerinde eden Soylu, Meyve bahçelerinde inceleme yaptı. Budama yapan vatandaşlarımızla görüşerek doğru ve bilinçli Budama hakkında görüş alışverişinde bulundu. Soylu,  bütün meyve üreticilerimize bol ve hayırlı bir hasat sezonu ve kolaylıklar diliyorum dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.