Akgöl can çekişiyıor

Akgöl can çekişiyıor

Akgöl Sazlığının kuruması ile beklenen olası kum fırtınaları Ereğli’yi çok ciddi bir şekilde tehdit ediyor..

Binlerce kuşa ev sahipliği yapan Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Sazlığı kuruduktan sonra bölgede ciddi bir çölleşme ve rüzgar erozyonu başladı. 1960'lı yıllarda Karapınar'ı etkisi altına alan, zorunlu göçlere sebep olan kum fırtınaları son bir kaç yıldır 100 bin nüfuslu Ereğli'yi de tehdit ediyor.

 

Bir zamanlar 20 bin hektarın üzerinde alana sahip olan ve 150'nin üzerinde türde binlerce kuşa evsahipliği yapan Ereğli’deki Akgöl Sazlığı (Ereğli Sazlığı) kuruduktan sonra bölgede ciddi bir çölleşme ve rüzgar erozyonu başladı.

Topraklarının yüzde 89'u hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli olmak üzere erozyon ve bunun sonucunda çölleşme riskiyle karşı karşıya bulunan Türkiye'de erozyon ve çölleşmeyen önemli örnek Karapınar gösteriliyor.

Kumul tepelerinin mera olarak kullanılması sonucu bitki örtüsünün zayıflaması, toprağı tutan geven, yavşan ve sığır kuyruğu gibi bitkilerin sökülmesi ve bunlara ilave olarak rüzgarın hızının 110 kilometreye çıkmasıyla kum fırtınalarının oluştuğu Karapınar'da sorunlar1960'lı yıllarda başladı.

Türkiye'de görülen rüzgar erozyonunun önemli bölümünün bulunduğu Karapınar'da, çölleşme ve kum fırtınaları yüzünden birçok kişi evini terk ederek zorunlu göç etti. Kum fırtınaları Konya-Adana yolunu kapatırken, yaşam olumsuz etkilendi, okullar sık aralıklarla tatil edildi.

Giderek yayılan bu tehlikenin önlenmesi için 1962 yılında 130 bin dekarlık alanda çölleşmeyle mücadele başladı ve dikilen milyonlarca fidan, uygulanan birçok proje ile Karapınar'daki rüzgar erozyonu ve çölleşme önlenmeye çalışıldı.

Çölleşmeyle mücadelede nedeniyle dünyanın tanıdığı Karapınar'da bu kadar çalışmaya karşın halen rüzgar erozyonu görülüyor ve çölleşme bölgeyi ciddi anlamda tehdit ediyor.

Karapınar'daki bu sorun son birkaç yıldır Ereğli çevresinde de hissedilmeye başladı. Yaklaşık 50 yıl önce 20 bin hektarlık sulak alana sahip Akgöl Sazlıkları'nın kuruması, bölgedeki ekolojik dengeyi bozdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.