Bahar, Astım Mevsimi Olmasın!

Bahar, Astım Mevsimi Olmasın!

Baharın gelişi alerjik hastalıkların da gelişinin habercisi olabilir. Gece başlayan öksürük ve nefes darlığı ile uyanmaya başladıysanız, soğuk algınlığınız tedavi edildiği halde belirtileri uzamaya devam ediyorsa hekime başvurma zamanınız gelmiş demektir.

Baharın gelişi alerjik hastalıkların da gelişinin habercisi olabilir. Gece başlayan öksürük ve nefes darlığı ile uyanmaya başladıysanız, soğuk algınlığınız tedavi edildiği halde belirtileri uzamaya devam ediyorsa hekime başvurma zamanınız gelmiş demektir.

Hastane Derindere Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Kemal Demirkan’la bahar aylarıyla birlikte daha fazla görülmeye başlanan astımı konuştuk…

 

Baharın gelmesiyle tüm yurtta hatta dünyada astım, mevsimsel alerjik rinit gibi alerjik hastalıkların daha fazla görülmeye başladığını dile getiren Uzm. Dr. Demirkan; ‘Polenlerin havaya yayılması ve havaların ısınması,bazı meyve ve sebzelerin ortaya çıkması, bu hastalıkların artışının temel nedenleridir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerin testler yaptırarak, nelere alerjisinin olduğununbelirlenmesi ve hekimlerinin kontrolünde koruyucu antialerjik ilaçlarını almaya başlamaları gerekir. En çok karşılaştığımız astım, hava yollarının ataklar halinde (krizler) gelen nefes darlığı ile kendini gösterir. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hisseder. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarları şiş ve daralmıştır. Toz, duman,  koku, soğuk hava,polenler,kirli hava gibi uyaranlar ile hemenöksürük, nefesdarlığı yakınmaları ortaya çıkar. Krizde hava yolunu saran kaslarda da kasılmalar olur. Ayrıca hava yollarındaki salgı bezleri de koyu birmukus(balgam) salgılar.Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkmasını engeller.Bu durum kendini artan öksürük balgam çıkarma, nefes darlığı hırıltı, hışıltılı solunum ile gösterir.Astım her yaştaki kişiyi etkileyebilen alerjik temelde bir hastalıktır. İyi tedavi edilemediği hallerde günlük aktiviteleri ciddi olarak etkiler, yaşam kalitesini düşürür. Kişinin acil servislere başvurmasına hatta ağır astım vakalarında ölüme bile sebep olabilir’açıklamasında bulundu.

 

Bu Belirtiler Varsa Hekime Başvurun!

·         Öksürük, nefesdarlığı, göğüste baskı hissi, hışıltılı solunum, gibi belirtiler varsa ve bunlar tekrarlıyorsa,

·         Toz, duman, kokular, bazı yiyecekler ve ev hayvanlarına karşı alerjik belirtiler ortaya çıkmaya başladıysa,

·         Ataklar dışında kendinizi iyi hissediyorsanız,

·         Belirtiler genellikle gece ya da sabaha karşı ortaya çıkıyorsa,

·         Egzersiz sonunda öksürük ve hışıltılı nefes alma problemiyle karşılaşıyorsanız,

·         Tedavi olduğunuz halde soğuk algınlığı veya gribiniz uzayarak bronşite çevirdiyse,

·         Belirtiler bazen kendi kendine bazen de tedavi edildiğinde düzeliyorsa,

·         Ailenizde astım ya da alerjik hastalığı bulunan başka bireyler varsa (genetik yatkınlık önemlidir) mutlaka hekiminize başvurun. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.