BOZKURT'TAN EREĞLİ İL OLSUN TEKLİFİ!...

BOZKURT'TAN EREĞLİ İL OLSUN TEKLİFİ!...

BOZKURT'TAN EREĞLİ İL OLSUN TEKLİFİ!...

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, yasama faaliyetlerine hızlı başladı. Konya ve ilçeleri ile ilgili sorunları TBMM gündemine taşıyan Bozkurt, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP İktidarında “Ereğli’nin İl olacağı” sözünün ardından ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Bozkurt, Konya il merkezine 153 km uzaklıkta olan, 2014 yerel seçimleri sonrası köyler ve beldelerin mahalle statüsüne geçmesi ile bünyesinde barındırdığı mahalle sayısı 87' ye ulaşan Ereğli’nin, nüfus potansiyeli ile 30’dan fazla ilden daha büyük olduğuna dikkat çekerek, ilçenin “İl” statüsüne kavuşması gerektiğini ifade etti.

Kanun teklifinin gerekçesinde, tarımsal alanda sadece Orta Anadolu’ya değil, Türk tarımına da can veren Ereğli’nin dünya çapında meşhur beyaz kirazı, elması ve cevizinin yanı sıra, topraklarında 50’ye yakın meyve, sebze ve tahıl ürünü yetiştiğini belirten Bozkurt,ülkenin süt ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ının da Ereğli’deki modern mandıralar tarafından karşılandığını belirtti.

“Çevresindeki iller teşvik kapsamında iken, yukarıda saydığımız tüm özelliklere rağmen Ereğli, Konya'ya bağlı olduğu için bu teşviklerden yararlanamamaktadır.” Diyen CHP’li Bozkurt,süt ihtiyacını halihazırda Ereğli’den alan önemli kuruluşların fabrikalarını başka kentlere açmasının en büyük nedeninin, ilçenin teşvik alamamasından kaynaklandığna dikkat çekti.

Teklifinde “Ereğli, tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yer altı ve yerüstü zenginlikleri ile il olmayı çoktan hak etmiş önemli bir ilçedir. İl olduğu takdirde Konya il merkezinden Ereğli yönüne olan hizmet aktarımı Ereğli’den Konya yönüne de olacak; her iki yerleşim birimi de faydalanacağı gibi çevre ilçeler daha verimli hizmet alacaktır. Bir başka yönüyle de Konya'nın üzerindeki yük azalacaktır. Bu durum beraberinde Konya’ya bağlı ilçelerde nüfus kaybının önlenmesine de katkıda bulunacaktır. Zira Konya’nın demografisi incelendiğinde yeterli hizmet götürülemediği için ilçe ve köylerde nüfusun azaldığı görülmektedir.” ifadelerine yer veren CHP Konya Milletvekili Bozkurt, Ereğli’nin il olmasının sosyal ve kültürel kalkınmayı da beraberinde getireceğini vurguladı.

Bozkurt, kanun teklifinin diğer gerekçelerini şu şekilde belirtti:

“Bünyesinde bir üniversite barındırdığı takdirde, fakültelere kaydolacak binlerce öğrenci, Ereğli'nin ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır. Aynı durum Ereğli’de çalışan memur nüfusu için de geçerli olacaktır; kentin ekonomik kalkınması ivmeleneceği gibi, Ereğli halkı resmi işlemleri için kilometrelerce yol kat ederek Konya'ya gitmek zorunda kalmayacaktır. Konya'nın Emirgazi ve Halkapınar, Karaman'ın Ayrancı ve Niğde'nin Ulukışla ilçelerinde yaşayan birçok kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için Ereğli’ye gelmesi de ilçenin önemli bir çekim alanı olduğu gerçeğini yansıtmaktadır dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.