ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

        Ereğli İlçe Sağlık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Semiha DEMİRTAŞ, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeni ile yaptığı basın açıklamasında Çölyak Hastalığına dikkat çekerek bu hastalığın öneminden bahsetti.

       Çölyak hastalığı, ince bağırsağın gluten adındaki bir proteine karşı (buğday proteini) gösterdiği reaksiyon sonucunda bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

       Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan (buğday proteini olarak adlandırılır) bir proteine tahammül edememektedir.

       Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur, düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir. Tedavi edilmemiş Çölyak Hastalığı, uzun dönemde ince bağırsak kanseri ve lenfoma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini de artırmaktadır

       Karın bölgesinde şişlik, kilo alamama, kas zayıflığı, anemi, halsizlik, iştahsızlık, büyük abdest ihtiyacının artması, ishal, kusma, gaz şikayeti, büyüme geriliği, kemik ağrıları, soluk ve hamurumsu cilt şeklinde belirtiler verir.

       Hastalığın teşhisi, glutene karşı oluşan antikorun kan tahlili ile belirlenmesi ve ayrıca ince bağırsak biyopsisi yapılması ile kesin teşhis konulur.

      

       TEDAVİSİ: Ömür boyu glutensiz sıkı bir diyet ile düzleşen ince bağırsak, normal şekil ve işlevini tekrar kazanabilir.

      

       Bu hastaların buğday, çavdar, arpa, yulaf, un, irmik, nişasta, pane harcı, unlu mamüller, ekmek, sandviç, pane harcı kullanılmış ürünler, una bulanmış balık, pizza, makarna, kek, kremalı pasta, yufkalı hamur işleri yememeleri gerekir. Glutensiz undan yapılmış olan bu ürünlerden yiyebilirler. Özel üretilmiş olan glutensiz yiyecekler artık büyük marketlerin çoğunda bulunabilmektedir.

       Yasak olmayanlar; pirinç, mısır, meyve ve sebzeler, meyve suları, patates, salatalar, süt, yoğurt, ayran, tereyağı, peynir, sıvı yağı, et, balık, ve deniz ürünleri, şeker, bal, kuruyemişler, baklagiller, baharatlar.

 

       Dünyada her 300 kişiden birinin çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor.

       Glutensiz ürün çeşitliliğini artırmak ve mevcut ürünlerin kalitesinin iyileştirmek amacıyla, glutene alternatif olabilecek bileşen ya da karışımlar üzerinde ülkemizde ve dünyada bir çok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Gıda Mühendisliği bölümü

Laboratuarlarında da çeşitli glutensiz ürünleri geliştirme üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.