Domalan onlar için altından değerlidir!

Domalan onlar için altından değerlidir!

Konya'nın Ereğli İlçesinde Beyören Mahallesinde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için Domalan Mantarı geçim kaynağı oldu.

BEYÖREN’İN DAĞLARI ALTIN DOLU

Konya'nın Ereğli İlçesinde Beyören Mahallesinde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için Domalan Mantarı geçim kaynağı oldu.

9b30bd93-ff68-4944-af87-0001e28aa36f-002.jpg

Beyörenli Ufuk Özdemir, Şefket Duran ve Osman Aldemir  isimli vatandaşlarımız ise ; DağlardaDomalan Mantarı toplamak suretiyle evinin rızkını bu ramazan ayında dağdaki taşların altında adeta iğneyle kuyu kazarcasına taşlık alanda domalan bulabilmek için güneşin altında ağzının orucu ile evine ekmek götürebilme adına tecrübesini de kullanarak domalan mantarı topluyor. Emekçi vatandaşımızekibimizin sorduğu soruya ise Beyören'in dağları altın dolu diyen Özdemir, Domalan bizim için altından daha değerlidir sözlerini kasteden Özdemir, Domalanın et tadında olduğu kilosunu 40 TL.den sattığını söyledi.Dağlarda doğal olarak kendi başına tam organik olarak yetiştiğini eşsiz bir damak tadı olduğunu belirtti.Aldemir ise Arap Ülkelerine ve ilaç sanayisinde kullanıldığını ifade eden Aldemir Domalan’ın sağlık açısından öneminin büyük olduğunu i,se şu sözlerle belirtti, Tam bir Protein ve Lif DeposuGizli Mucizenin adı ise Domalandı dedi. Domalanın kendisi açısından önemine vurgu yapıyor.

1-252.jpg

Ereğli merkezinden günde yaklaşık 100–150 araç ile vatandaşların gelerek bu yörede dağlarda domalan topladığını söyledi. Özdemir, Aldemir ve Duran isimli emekçi hemşerilerimiz günde dört beş kilogram Domalan mantarı topladığını yağışların iyi olduğu dönemlerde ise bunun sekiz kilograma kadar çıktığını söyledi. Anadolu’da söylenen bir tabirde ise adeta ekmeğini taştan çıkarma diye ifade edilen sözde olduğu gibi,Beyören halkıda azimli ve zorlu çalışması ile dağ taş demeden, Beyören’de Karacadağ’ın eteklerinde söylenen sözü gerçekleştirmiş oldu. O tabirde olduğu gibi sanki bu Vatandaşlarımızı tarif etmiş diyoruz.

2-270.jpg

Beyörenliemekçi hemşerimize Allah kolaylıklar versin diyoruz. Çalışmadan kahve köşeleri bekleyen ve dedi kodu yapmayı, buralarda laf taşımayı görev bilen ve yapan iki ayaklı gazetelerde! Zorlu şartlarda çalışarak ayakta durmaya çalışan bu hemşerimizi örnek alması temennisinde bulunuyoruz.

3-219.jpg

4-175.jpg

9e1834d5-798f-4bc7-8e52-61e9f54190ca.jpg

747727e2-60d8-4131-a157-62574ec6e31f.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.