Enerji Kimlik Belgenizi Aldınız Mı ?

Enerji Kimlik Belgenizi Aldınız Mı ?

İlçemiz Ereğli'de uzun yıllardır hizmet veren Göktuğ Doğalgaz sahibi ve EKB yetkili isimlerinden Göktuğ Bostan önemli açıklamalarda bulundu.

Daire ve işyeri satın alma ve kiralama işlemlerinde EKB (Enerji Kimlik Belgesi) almayanlar satamayacak, kiralayamayacak. İlçemiz Ereğli'de uzun yıllardır hizmet veren Göktuğ Doğalgaz sahibi ve EKB yetkili isimlerinden Göktuğ Bostan yaptığı açıklamada EKB'nin ne olduğunu ve çıkan yasa ile ilgili bilgi verdi.

EKB NEDİR ?

Enerji Kimlik Belgesinin binaların enerji performans durumunu gösterdiğini belirten Bostan "Binanın ısıtma soğutma havalandırma ve sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belgedir. Tıpkı beyaz eşyalar üzerinde gördüğümüz enerji sınıflandırması gibi A ile G arasında sınıflandırma yapar. A en verimli enerji sınıfını, G ise en verimsiz enerji sınıfını temsil etmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi alması gereken binalar yeni ve mevcut binalar diye ikiye ayrılmaktadır.Yeni binalar 1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı almış binaları kapsarken, mevcut binalar 1 Ocak 2011 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış binaları kapsamaktadır." dedi.

SATILAMAYACAK, KİRALANAMAYACAK !

Bundan sonra binalarda satın alma ve kiralanma işlemlerinde EKB'nin zorunlu hale geldiğini belirten Göktuğ Bostan "Yeni binaların iskan alabilmeleri için EKB almaları zorunludur. Ayrıca yeni binaların enerji sınıfı C ve üzerinde olmalıdır. Mevcut binalarda ise 2020 yılına kadar süre tanınmış olup bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları istenmektedir.

KİMLER SORUMLUDUR ?

EKB alınmasında kimlerin sorumluluğu olduğunda da açıklamalarda bulunan Bostan "EKB alınmasında öncelikle bina yönetimleri, yönetim olmaması durumunda bina sahipleri belgenin alınması konusunda sorumludur. Belge, daire bazında değil, binanın tamamı için düzenlenmektedir. EKB'nin geçerlilik süresi 10 yıldır. Firmamız, düzenlediği EKB'leri binada herhangi bir değişiklik yoksa ücretsiz yenilemektedir. Yeni yapılan binalar, iskan alabilmeleri için Enerji Kimlik Belgelerini bağlı bulundukları belediyeye ibraz etmek zorundadırlar. Mevcut binalar ise, alım-satım işlemlerinde tapu dairelerine ve yeni kiralamalarda söz konusu olacak elektrik-doğalgaz-su aboneliklerinde ilgili daireye EKB vermek zorundadır.

Söz konusu alım-satım ve abonelik işlemlerinin aksamaması için EKB'nin bir an önce düzenlenip hazırda bulundurulması önemlidir." diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.