Mustafa Özyıldız

Mustafa Özyıldız

EREĞLİ’DE  EĞİTİM HAVAALANI İNŞAATI MÜMKÜN MÜ ?

EREĞLİ’DE  EĞİTİM HAVAALANI İNŞAATI MÜMKÜN MÜ ?

 

     Konya da Adana da havaalanı yok iken,

havaalanı  kurulabilir mi ?sorusu yaklaşık bir asır önce de bu şehirde sorulmakta idi.

Bugün,Civar illerde (Aksaray ,Niğde ve Karaman)  şu an  3 havaalanı projesi gündemde olup,bugün birinin inşaatı olanca hızıyla halen  devam etmektedir.

Ereğli’de havaalanı kurulması düşüncesinin mazisiKurtuluş Savaşı dönemine kadar uzanır.

Kurtuluş savası döneminde bölge Toroslar, Adana ve Mersin dağ geçişlerine yakınlığı ve stratejik olması nedeniyle önem kazanır, biraskeri  heyet Ankara’dan Ereğli’ye bu amaçla gelir,

Merkez ve kasabalarda incelerde bulunur, Yukarı Çayhan kasabasında geniş bir düzlükte havaalanı yapılması kararı verilir, bu alanla ilgili inşaatla ilgili malzeme ve materyal de Ankara’dan gönderilir fakat daha sonra  inşaat faaliyeti devam etmez , girişim yarıda kalır,getirilen malzeme ve materyallerde zaman içinde telef olur.

İkinci girişim ise 1988 yılında başlar,

Türk Hava Kurumu Ereğli İlçe Başkanlığı görevine dönemin Ereğli Kaymakam’ının ricasıyla yazı işleri müdürü İsmail Öztürk Bey görevlendirilir.

Müdürün gayretleri ve dönemin THK genel Başkanı Atilla Taçoy‘un destekleri ile yeni bir çalışmaya girişilir,

TaçoyEreğli’liyi bilmektedir,  çocukluğunu ve gençliğini Ereğli’de geçirmiştir.

Önce Mal müdürlüğünden şimdiki arıtma tesisinin de içinde olduğu alan (doğu parsel) THK ‘a 49 yıllığına tahsis edilir, bu arazinin bir bölümü Ereğli şeker fabrikası ve şehir kanalizasyonunun birleştiği bir noktada kalır. Bu parsele yüksek gerilim hattı da yapılınca, THK yönetimi Ereğli Belediyesi ile anlaşarak bitişikteki parselle takas yapmayı uygun görür(batı parsel) sonra bu konu ve yer uzunca bir süre unutulur ve mal müdürlüğü bu süre zarfında kütükte yer tahsisi hususu unutulur, batı parseli cins tashihi işlemi ile mera katagorisine sokar.

İlerleyen yıllarda bazı yatırımcılar bu arazi ile ilgilenirler, karşılarına çok yüksek bir bedel, meralarla ilgili ot bedeli şekliyle çıkartılır,  bu arazi 2011 yılına kadar kamuoyu gündemine gelmez ve geçen bu süre zarfında THK ‘da kendine tahsisli parseli unutur.  Bu alanla ilgili herhangi bir gelişme olmaz, 2011 yılında havaalanı arazisini dönemin belediye strateji müdürü, Mustafa Nadi Taşçıoğlu bey gazetesinde Ereğli kamuoyuna ve THK yetkililerine tekrar hatırlatır ve bu konuyu,gündeme, tartışmaya açar.

2011 ve 2012 yıllarında Ereğli Belediyesi yönetimi, karşı görüşlere rağmen, bu havaalanı arazisine şehir merkezinde sayıları artan ve çevre kirliliği oluşturan hurdacı esnafının bir araya getirilmesi amacıyla hurdacılar sanayisi kurulacağını açıklar ve girişimlere başlar.şu andaki durum nedir  ne düşünülüyor ,bilmiyoruz.

Bahsi geçen bölgede birkaç parsel bulunmaktadır. Her biri bin dönüme yakın büyüklüklerdedir.

Dönemin ,THK Başkanı Ereğli’de 2014 Ekim ayında THK Ereğli Meslek Yüksekokulu temel atma töreninde bir soru üzerine  eğitim havaalanın inşaatı işini çözerseniz, havaalanını yaparsanız, Havacılık Fakültesini Ereğli’ye kazandırırız  sözü olduğunu gazetelerden öğrendik.

 Şu an  itibariyleBu parsellerden biri ya da bir kaçını THK ‘ya tahsis ile eğitim havaalanı inşaatı yapılması mümkün müdür?

Mustafa Özşenol  tarafından yaptırılan THK yüksekokulu binası tamamlanmış olup, öğrenci alımı bu yıl  gerçekleşecek görünmektedir .Bu okulunbugünlerde Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlanabileceği de konuşulmaktadırpilotaj bölümünün açılması halinde ihtiyaç olacak olan havaalanı ile ilgiliİsim hakkı verilmesi şekliyle bir Ereğlili hayırsevere bu pist, kule ve idari bina inşaatının yaptırılabilme imkânı değerlendirilebilir mi?

Yönetimi sık sık değişen THK üniversitesi, kendi mali imkânları ile bu eğitim havaalanı inşaatını ne ölçüde destekleyebilir?

Bu yöndeki çalışmalar için arayışlar, gayretler varsa bunlar ne aşamadadır?

Uzunca bir süredir Ereğli kamuoyunca bu merak edilmektedir.

Ereğlinin üniversiteleşmesi ve lojistik merkezi olması  hususlarında havacılık okulu ve havaalanı  farklı bir perspektif ve yeni imkanlar verebilir.

Üniversiteleşme acısından Son 35 yıl içinde ilçe iken il yapılan 10 şehirde kurulmuş olan üniversitelerinin öğrenci sayılarına baktığımızda bunların büyüklüklerinin 10 bin ile 45 bin olduğunu görüyoruz.

Bugün bir Profesör,bir Rektör bir kentin kaderini  değiştirebilmektedir. Buna bir misal olarak şu an milletvekili olan ,bir dönem Rektörlüğünü Hemşehrimiz Prof. Dr. Burhanettin UYSAL hocanın yaptığı Karabük Üniversitesi örnektir 42 bin öğrenci ile  kendi katagorisindekiperformansı yönüyle 1.Sıradadır, Kendisi 100 bin nüfuslu bir kentte 42 bin öğrenci kapasiteli üniversite ile büyük bir başarıya imza atabilmiştir.Bir Ereğlili olarak göğsümüzü kabarmıştır.Burhanettin Hoca bir dönem Ereğli Belediye Başkan aday adayı da olmuştur . Türkiye’nin en büyüğü kabul edilen ve fonksiyonel özellikleri ile 7 gün 24 saat kullanılabilen içerisinde Yüksekokulu binası bulunan dizaynı Ay Yıldız şeklinde yapılmış ilk ve tek stadyum ile üniversite eğitim havaalanını ve önemli bir ekonomik  geliriartı değer olarak Karabük şehrine kazandırmış durumdadır.

Gelelim Ereğliye ,Bugün için, Ereğli’deki Yükseköğretim kurumlarının öğrenci kapasitesine

Bugün ,kenttePolis MYO dâhil 3000-3500 öğrenci olduğunu bilmekteyiz.

Üniversite öğrencilerin büyük kısmı Ereğli MYO da öğrenim görmekte olup, toplam öğrenci sayısının yarıya yakın bir kısmı da reğlili olan öğrencilerden oluşmaktadır.

Merkezi yaklaşık 100 bin, toplamda ise, 138 bin nüfus hiterlandı dahil edersek200 bin nüfuslu  bir kent olan Ereğli’nin ilk ve orta öğretimdeki öğrenci sayısının 35 binler rakamını bulduğunu biliyoruz. Ereğli’deki Yüksek öğrenim kurumlarımızdaki toplam öğrenci sayısın Fakülte ve Yüksekokulda bölümlerinin açılamaması yada öğretim elemanı teminindeki zorluklar  sebebleriylefevkalade az  olduğu  görülecektir.

Ereğli’nin dışarıdaki beşeri birikimden,  istifade edebilmek için, sayıları 350 kişiyi bulan bu şehirli akademisyenler ve bir o kadar bürokrat ve iş adamı ile temas içinde olmak, 3 büyük kentteki iş dünyasından yeni isimlerle, yeni simalarla yeni sektörler, teknoloji transferi ,istihdama yönelik arayışlarla  alakalı daha çok görüşmeler yapmak yeni gayretler içinde olmak  zamanıdır.

Bu konuda eski ve yeni Milletvekilimizin akademisyenlik yapan  değerli hocalarımızın ve bürokratlarımızın   ve yerel siyaset erbabının bir miktar gayretlerini bilmekteyiz ve önemsemekteyiz.

Yeri gelmişken söyleyelim,

Şehrimize Öğretim Üyesi temini Hususunda Yapılan çok sayıda görüşmelerde , Ereğli doğumlu olan pek çok Akademisyenin bir kısmı haklı kabul edebileceğimiz gerekçeleri öne sürerek Ereğli’de bulunmak  istememekteler.

Sizce,Akademisyenlerin temini nasıl gerçekleşebilir? ,çözüm için neler gerekir?

Mustafa Özyıldız

Kastamonu Üniversitesi-Müdür

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.