Eroğlu: “Orman Yangınları İle Mücadelede Son 80 Yılın En Başarılı Senesini Geride Bıraktık…”

Eroğlu: “Orman Yangınları İle Mücadelede Son 80 Yılın En Başarılı Senesini Geride Bıraktık…”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu orman yangınları ile mücadelede son 80 yılın en başarılı senesini geride bıraktıklarını ifade ederek “2015 yılı içerisinde meydana gelen orman yangınlarında zarar gören alan miktarı yangın başına 1,5 hekta

Orman yangınlarına karşı 2.300 kara aracı, 34 hava aracı ve  19.000 personelle mücadele ettiklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ormanların 776 adet kuleden 24 saat gözetlendiğini ve 97 gözetleme kulesinde 194 kamera kullanıldığını söyledi.

“Orman Yangınlarına Müdahale Süresi 15 Dakikaya İndi”

Yürüttükleri çalışmalar ve yangına müdahalede kullanılan ekipmanlarla, yangına müdahale süresini kısalttıklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ülke genelinde orman yangınlarına müdahale süresi 2003 yılında 40 dakikaydı. Yaptığımız çalışmalar neticesinde bu süreyi kademeli olarak düşürdük ve 2015 yılı itibarıyla 15 dakikaya indirdik” değerlendirmesinde bulundu.

Yangınlarla mücadele için Dünyanın en ileri teknolojilerinden birini kurduklarının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Ankara’daki yangın harekat merkezinden herhangi bir yerdeki yangını kontrol edebilecek hatta yangına doğru giden helikopterin hızını ve olay yerine ne zaman ulaşacağını Ankara’dan görebilecek bir teknolojiye sahibiz” dedi.

80 Yılın En Başarılı Senesi Geride Bırakıldı

Sahip olunan bu teknoloji ile orman yangınlarına müdahalede her geçen gün daha iyi neticeler aldıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2005-2014 yılları arasında ortalama 2.149 yangın meydana geldi ve bu yagınlarda ortalama 8.863  hektar alan zarar gördü. Yani yangın başına 4,12 hektar alan zarar gördü. 2015 yılında ise 2.150 orman yangınında 3.219 hektar alan zarar gördü ve yangın başına zarar gören alan 1,5 hektara düştü. Bu rakamlara baktığımızda ve daha önceki senelerle kıyaslama yaptığımızda orman yangınları ile mücadelede yangın başına zarar gören alan anlamında son 80 yılın en başarılı senesini geride bırakmış oluyoruz” diye konuştu.

“Orman Yangınlarının Çıkış Sebebi Büyük Oranda İnsan Kaynaklı”

Ayrıca, orman yangınlarına karşı mücadelede kullanılan son teknolojinin yanında orman yangınlarına karşı farkındalığı artırmak maksadıyla gönüllü sivil toplum kuruluşları ile de işbirliği yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Orman yangınlarının çıkış sebebi büyük oranda insan kaynaklı. Bu sebeple Bakanlığımız ve bizler, vatandaşlarımızı orman yangınlarına karşı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Orman yangınlarına karşı mücadele edecek personelinde eğitimine büyük önem veriyoruz”dedi

Ülke Ormanlarının Yüzde 60’ı Yangına Çok Hassas

Türkiye’nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ülke ormanlarının yüzde 60’ının yangına çok hassas olduğuna dikkat çekerek, “Akdeniz’in en büyük ve modern tesisi olarak Antalya’da inşa ettiğimiz Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi’nde (UOYEM) sürekli eğitim veriliyor. Orman yangınları ile mücadelede uluslararası işbirliğine verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak yabancı uzmanlara da eğitim veriyoruz. Burada eğitim alan personelimizin yangınlarla mücadeledeki başarıda büyük rolü var” diye konuştu.

2015 yılı için orman yangınlarıyla mücadelede yakalanan bu başarıyı ileri ki yıllarda da sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Kışın buz üstünde yazın köz üstünde 12 ay hiç durmadan çalışan orman teşkilatımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.