İranlı Bakan Konya’da temaslarda bulundu

İranlı Bakan Konya’da temaslarda bulundu

İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyid Mohammad Huseini, bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve açılışa katılmak üzere Konya’ya geldi

İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyid Mohammad Huseini, bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve açılışa katılmak üzere Konya’ya geldi

Ankara Sincan’dan hareket eden hızlı trenle Konya’ya gelen konuk Bakan Huseini ve beraberindeki heyet, ilk olarak Şems-i Tebrizi Hazretleri’nin türbesini ziyaret etti. Huseini ve beraberindeki heyet daha sonra Mevlana Müzesi’ne geçti. Burada Bakan ve heyetini İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve Müze Müdürü Yusuf Benli karşıladı. Konuk Bakan Huseini, Mevlana Müzesi’nde bulunan eserleri dikkatli bir şekilde inceleyerek bilgi aldı.

“MEVLANA ALEM İÇİN BÜYÜK BİR ALİMDİR”

Müze çıkışında bir gazetecinin Afganistanlı bir yetkilinin, Hazreti Mevlana’nın kendi topraklarında doğan bir değer olduğunu ve Türkiye ile İran’ın ona sahip çıktığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Hüseini, Cuma gününde Mevlana’nın dergahına gelmekten çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Mevlana alem için büyük bir alimdir. Uzun zamandan beri ben Mevlana’nın eserlerinin okumuştum ve o eserlerden haz duyuyorum. Burada sefa, maneviyat gördüm. Mevlana’nın mesajları tam olarak insanlara barıştır, dostluktur ve insaniyettir. Biz umuyoruz ki bu mesajı insanlar için faydalı olsun. Mevlana’nın Kur'an-ı Kerim'e çok büyük bir ilgisi ve bağlılığı vardı. Onun için Mevlana’nın eserleri, mesajları tarih boyunca kalıcı olmuştur. Onun Peygamber Efendimize, ehlibeyte büyük ilgisi vardı. Onun için Mevlana'nın eseri hala duruyor ve hala kalıcı olmuştur. Çünkü Hz. Mevlana , Peygamber Efendimizden ve Kur'an-ı Kerim'den mesajı almış. Tüm İslam ülkeleri Mevlana’ya sevgi ve saygı besliyorlar. İran olsun, Afganistan olsun, Türkiye olsun bütün ülkelerde Mevlana’ya sevgi saygı olduğunu görüyoruz” dedi.

SERGİ AÇILIŞINA KATILDI

Mevlana Müzesi'ndeki gezisini tamamlayan İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyid Mohammad Huseini, Kültür Park içerisinde bulunan İl Halk Kütüphanesi’nde 'Mevlana ve Şems-i Tebrizi Kitapları Sergisi'nin açılışına katıldı. Açılışa Konuk Bakan Hüseini ve beraberindeki heyetin yanı sıra, Konya Vali Yardımcısı Bekir Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, üniversitelerin rektör ve temsilcileri ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını İran heyetine Farsça “hoş geldiniz” diyerek yapan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Temizel, konuklara Mevlana Araştırma Enstitüsü hakkında bilgi verdi. Ardından söz alan Konya Vali Yardımcısı Bekir Kaya, “Hazreti Mevlana ile ünlenen ve barışın hoşgörünün sembolü, kültür ve ticaret şehri olma yönünde büyük atılımlar gerçekleştiren Konya'mızda, bu tür etkinliklerin katkısı çok büyük olmaktadır. Bizim İran ile tarihten gelen kültürel alışverişlerimiz bilinen bir gerçektir. Bu etkinliklerin Hazreti Mevlana’nın hoşgörüsü ışığında ülkelerimiz arasında, dünya ülkeleri arasında barış ve hoşgörüye vesile olmasını cenabı Allah’tan diliyorum” diye konuştu.

“HZ. MEVLANA MİLLETLER ARASI BAĞI SAĞLAYAN ŞAHSİYETTİR”

Konuk Bakan Hüseini ise konuşmasına, Konya ilinde bulunan bütün yöneticilere, yerel yönetime, bu fırsatı kendilerine oluşturdukları için teşekkür ederek başladı. Bu ziyaret sayesinde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesine sebep olmasını umduğunu belirten Bakan Hüseini, “Şüphesiz bu ziyaretler İran heyeti için unutulmaz bir hatıra olacaktır. Çocukluğumuzdan beri Hazreti Mevlana’nın şiirleriyle aşina olan insanlar olarak, bir de Hazreti Mevlana’nın türbesinin yanında kendisini ziyaret edip ve burada bulunmayı arzu ediyorduk her zaman. Böyle bir fırsat bugün bizim için gerçekleşmiş oldu. Konya şehri Hazreti Mevlana gibi Şems-i Tebrizi gibi büyük erenlerin buraya gelişinden dolayı mağrifet şehri, darul irşat şehri olarak bilinmektedir. Hazreti Mevlana Hafız gibi, Sadi gibi, Hayyam gibi, büyük edebiyat önderleri gibi Fars şiirinin en zirvesinde yer alan şahsiyetlerden biridir. Hazreti Mevlana milletler arasının bağlarını sağlayan şahsiyettir. Dünyanın dört bir yanında özellikle İslam ülkelerinde Hazreti Mevlana’nın ismi gündeme geldiğinde herkes ona saygı duyuyor. Nasıl ki kendi döneminde sınırları aşarak milletler arasında insanlar arasında bağ oluşturmaya çalışıyordu Mevlana, bugün de onun eserleri sayesinde milletler arasındaki bağlar oluşturulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

“KONYA’DA FARSÇA’YA DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Hazreti Mevlana’nın asırlar öncesinde kalmasını uygun görmediklerini kaydeden Bakan Hüseini, “Böyle bir şahsiyetin eserlerini derinden öğrenmek ve bilmek gerekiyor. Gelen ziyaretçiler tarafından yüzeysel bakılmamasını umuyoruz. Umarız, Mevlana Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalar sayesinde ve diğer araştırmacılar sayesinde Hazreti Mevlana’nın o gerçek yüce şahsiyeti ziyaretçilere sunulmuş olur. Biz de, burada yapılan araştırma merkezlerinin kütüphanelerini Mevlana ile ilgili donatmaya hazır olduğumuzu burada bildirmek istiyoruz. Çünkü İran’da bu konuyla ilgili çok büyük araştırmalar yapılmıştır. Umarız Konya ile İran'daki eğer kardeş şehir varsa onunla arasında bu irtibat her gün daha genişler ve pekişir. Biz Konya'da Farsça'nın diğer illerden daha fazla özen gösterilmesini istiyoruz. Çünkü Farsça'nın öğrenilmesi sayesinde Hazreti Mevlana’nın yazdığı eserlerin derinliği ancak bu şekilde öğrenilebilir. Mevlana’yı bu kısa sürede anlatmak imkansızdır fakat ben onun şahsiyetinin bir boyutuna işaret edeceğim. Mevlana’nın sözü kelamı, vah kelamıyla bir oluşturmuştur. Mesnevi’de bin 100 ayetle ilgili işaret edilmiştir ve onlarla ilgili şiir yazılmıştır. Kur'an-ı Kerim'in bir çok konusu, kıssalar, hikayeler Mesnevi'de şiir dilinde güzel bir şekilde anlatılmıştır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Konuk Bakan Hüseini, 'Mevlana ve Şems-i Tebrizi Kitapları Sergisi'ni gezdi. Sergideki kitapları inceleyen Bakan Hüseini, Mevlana üzeride çalışmalar yapan İranlı sanatçı Behzad Hajir'in el sanatları sergisini de ziyaret etti. Açılışın ardından Konuk Bakan Hüseini, Cuma Namazı'nı Alaaddin Camisi'nde kıldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.