KIRMIZI PANCAR EREĞLİ’NİN YENİ GÖZDESİ

KIRMIZI PANCAR EREĞLİ’NİN YENİ GÖZDESİ

Ereğli ve bölgemizde adından söz ettirmeye başlayan kırmızı pancar, yurt dışına doğal gıda boyası olarak gönderiliyor.

Ereğli ve bölgemizde adından söz ettirmeye başlayan kırmızı pancar, yurt dışına doğal gıda boyası olarak gönderiliyor.

dsc_0743.jpg

Nüfusu, ekonomik gelişmişliği, coğrafi konumu ve süt üretimiyle adını duyuran Ereğli, beyaz kirazı ve siyah havucunun ardından şimdi de gıda renklendiricisi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen kırmızı pancarıyla adından söz ettirmeye hazır.

dsc_0799.jpg

 

ÇİFTÇİLER TAVSİYE EDİYOR

Ereğli ve çevresinde çok fazla bilinmeyen bir ürün olan kırmızı pancar, yurt dışına ihraç edilmek üzere konsantre yapımında organik gıda boyası olarak üretiliyor. Ereğli’ye bağlı Sazgeçit Mahallesi mevkiinde çiftçilik yapan Mustafa  Avder  9 yıldır kırmızı pancar yetiştiriciliği yaptığını, çok fazla zahmet gerektirmeyen kırmızı pancarın 3 ay gibi bir sürede söküme hazır hale geldiğini, tamamen organik olan ve hayvan gübresi ile sıvı organik gübrelerle  yetiştirilen bir ürün olduğu söyledi.

erkon-arif-yigit_10_22_08.still001.jpg

YÜZLERCE KİŞİYE EKMEK KAPISI

Bir tarım şehri olan Ereğli’de yetiştiriciliği ve bilinirliği henüz yeni olan kırmızı pancar üretimi, yüzlerce kişiye ekmek kapısı oluyor. Gerek Yiğit Tarım’a ait tarlalarda yetiştiriciliği yapılarak, gerekse Erkon Konsantre Fabrikası’nda konsantresi yapılarak yurt dışına ihracatı yapılan kırmızı pancar, Ereğli ve bölgemizde yüzlerce kişiye ekmek kapısı oluyor ve istihdam sağlıyor.

dsc_0827.jpg

İHRACAT DEVİ ERKON KONSANTRE

Ereğli’nin ve bölgemizin ihracat devi, sektörünün lider firmalarından olan Erkon Konsantre, yurt dışına yaptığı ihracatla Ereğli’ye önemli girdiler sağlıyor. Hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyor, hem de Ereğli ve bölgemizde önemli oranda istihdam sağlıyor. Kapılarını Metro TV ve Yeni Ereğli Gazetesi'ne açan Erkon Konsantre sahibi Arif Yiğit, Ereğli’de revaçta olan kırmızı pancar yetiştiriciliği ve ihracatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde 2008 yılında kurulan Erkon Konsantre’nin süratli bir şekilde sektörün parlayan yıldızı haline geldiğini belirten Arif Yiğit “İhracat amaçlı üretime başladık.Ürünlerimiz içerisinde siyah havuç, kırmızı pancar, kara lahana gibi renkli ürünler gıda boyası gurubunu teşkil ediyorlar.Tarlada ki üretiminin ardından fabrikamıza gelen ürünler burda bir dizi işlemden geçirildikten sonra kalitelerine göre tasnif edilip ülkelerin ya da firmaların talepleri doğrultusunda yurt dışına ihraç ediliyor.” Diye konuştu. Ereğli’de ve bölgemizde çok fazla bilinmeyen kırmızı pancar yetiştiriciliği hakkında konuşan Arif Yiğit, kırmızı pancarın doğal gıda boyası ve içecek sektöründe kullanıldığını ve içerdiği betanin ihtivasının yüksek oranda olması dolayısıyla antioksidan özelliğinin de etkisiyle özellikle Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde çok fazla kullanıldığını belirtti. Ülkemizde ise daha çok turşu yapıldığını, kendilerinin Erkon Konsantre olarak kırmızı pancarı endüstriye kazandırmaya çalıştıklarını belirterek her kırmızı pancarın olmadığını özel tohumlarla üretim yapılması gerektiğini belirtti. Yiğit, çok fazla bilinmemesine rağmen kırmızı pancarın bu gidişle önümüzde ki yıllarda bölgemizin önemli bir ürünü olmasını beklediklerini söyledi. Yurt dışından özellikle son yıllarda çok fazla talep aldıklarını belirten Erkon Konsantre sahibi Arif Yiğit “Organik ürünlere çok fazla talep var. Bizde sertifikalı organik üretim yapıyoruz.Tabi bu işin bir de doğal gıda boyası yönü var. O da giderek artan bir talep görüyor.” Şeklinde konuştu.

dsc_0837.jpg

30 ÜLKEYE İHRACAT

Sektörde 11. Yılını dolduran Erkon Konsantre, 30 ülkeye ihracat yapıyor.Siyah havuç, kırmızı pancar ve kara lahana gibi ürünlerin yanı sıra nar konsantresi, vişne konsantresi, kiraz konsantresi ve elma konsantresi gibi ürünlerin ihracatını yapan Erkon Konsantre sahibi Arif Yiğit, yeni ürünler keşfetmeye çalıştıklarını, hem ülke ekonomisine hem de bölgemize ihracatla birlikte önemli bir katma değer sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

dsc_0895.jpg

dsc_0870.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.