Konya’da Doğdu, Türkiye’ye Örnek Olacak

Konya’da Doğdu, Türkiye’ye Örnek Olacak

“Kitap Dostları Topluluğu” Projesi Türkiye’ye Örnek Oluyor

Konya Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde 2015 yılında başlatılan, “Kitap Dostları TopluluğuProjesi” kapsamında, aynı okulda öğrenim gören BİN öğrenci, “Meydan Okuyoruz Cehalete” sloganıyla çıktıkları yolda, bir yılda 3 MİLYON 900 BİN sayfa kitap okuyarak duygu ve kavram dünyalarını geliştirirken, kitaplarını okudukları yazarlarla da söyleşi yapma imkanını buluyor.

Ôc£kitap-dostlar¦--toplulu¦suÔcØ-projesi-t+-rkiyeÔcoye-+ûrnek-oluyor-2.jpg

Konya Selçuklu Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ahmet Ali Çifci, Müdür Yardımcıları Abdullah Mantıcı, Mehmet Çay ve Kitap Dostları Topluluğu Proje Koordinatörü Eğitimci Yazar Musa Mert, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Cemil Paslı’yımakamında ziyaret etti.Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde 2015 yılında başlatılan “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” hakkında bilgi veren Mert, çocuklardaki ciddi anlamda duygu ve kavram eksikliğini ortadan kaldırmak amacıyla,problem akıl doğurur mantığıyla başlattıkları projenin Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Ôc£kitap-dostlar¦--toplulu¦suÔcØ-projesi-t+-rkiyeÔcoye-+ûrnek-oluyor-3.jpg

Meydan Okuyoruz Cehalete

Musa Mert konuşmasına şöyle devam etti: “Bir insanın hayal dünyası, duygu ve düşünce dünyası, bildiği kelimeler ve kavramlar kadardır. Beş yüz kelimeyle düşünen insan ile beş bin kelimeyle düşünen insan bir olamaz. Kavram dünyasının membaı da içerisinde birbirinden değerli kitaplarla dolu bir kütüphanedir.Sınav başarısına odaklı eğitim sisteminde, üniversite hayali olmayan, okumak istemeyen ve buna bağlı olarak davranış bozuklukları sergileyen öğrencilerimizi bu sıkıntılı durumdan kurtarmak için, onları kitaplarla tanıştırmak, kitapları onlara sevdirmek ve düzenli okuyan bireyler haline getirerek, kitabın sınav başarısını etkileyen en önemli enstrüman olduğu bilincini öğrencilerimize aşılayabilmek amacıyla “Meydan Okuyoruz Cehalete” sloganıyla bu projeyi başlattık” dedi.

Ôc£kitap-dostlar¦--toplulu¦suÔcØ-projesi-t+-rkiyeÔcoye-+ûrnek-oluyor-4.jpg

Okul Başarı Puanları Ciddi Oranda Arttı

Projenin hayata geçirilmesinin ardından öğrencilerin okul başarı puanlarında ciddi oranda yükselmeler olduğunun altını çizen Okul Müdürü Ahmet Ali Çifçi, Türkiye’de sadece Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde uygulanan proje sayesinde, okulun yıldızının parladığını ve tercihlerde patlama beklediklerini ifade ederek, projenin Türkiye’de hayata geçirilebilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Projeye destek veren Selçuklu Belediye Başkanlığına, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, Türkiye İmam-Hatipliler Vakfı’na (TİMAV) ve mesai mefhumu gözetmeksizin gecesini gündüzünü, hafta sonunu bu proje için harcayan gönüllü öğretmen kadrosuna da teşekkür eden Çifçi, “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” ninbütün Türkiye’de uygulanabilmesini kolaylaştırmak amacıyla,Eğitimci Yazar Musa Mert tarafından TİMAV’a devredileceğini de sözlerine ekledi.

Ôc£kitap-dostlar¦--toplulu¦suÔcØ-projesi-t+-rkiyeÔcoye-+ûrnek-oluyor-5.jpg

Proje Nasıl Uygulanıyor

Projenin uygulama aşamaları hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Musa Mert ise konuşmasında, öncelikle okulda bir çekim alanı oluşturduklarını, okul idaresinin, öğretmenlerin ve okul rehber öğretmenlerin katılımıyla öğrencilerin seviyelerinin ve ilgi alanlarının tespitinin yapıldığını ifade ederek, topluluğa girebilmenin şartlarını belirlediklerini söyledi.Bu şartları gerçekleştiren öğrenciler, dilekçeyle müracaat ederek, Yürütme Kurulu’nun kararıyla “Kitap Dostları Topluluğu”na üye olabiliyor ve kendilerine üyelik kartı veriliyor. Proje sayesinde çocuklarda kendine saygı, aidiyet ve özgüven duygusunun geliştiğini ifade eden Mert, statü kazanmanın verdiği güvenle de çocuklarda sorumluluk bilincinin arttığını söyledi.

 

Öğrenciler Ünlü Yazarlarla Söyleşi Yapıyor

“Kitap Dostları Topluluğu” nun düzenlemiş olduğu etkinliklere de değinen Mert,proje kapsamında topluluk üyesi öğrenciye, kitabını okumuş olduğu yazarla da birebirsöyleşi yapma imkanının sağlandığını belirterek, bugüne kadar İhsan Fazlıoğlu, Muhittin Okumuşlar, Oğuz Saygın, Duran Çetin, Talha Bora Öge ve Erdal Demirkıran gibi yazarlarla söyleşi yapıldığını söyledi. Öğrencilerin zaman zaman televizyonların canlı yayın programlarına konuk olduğunu ifade eden Mert, öğrencilerin katıldıkları televizyon programlarında tecrübe paylaşımında bulunduklarını ve böylelikle diğer akranlarına da örnek olduklarını söyledi. Çocukların sosyal ve kültürel aktivitelere de katılımlarının sağlandığını belirten Mert, Çanakkale, Bursa, Bolu veAmasra’yagezi programları düzenlendiğini, bunun yanında sinema, tiyatro, konser, yemek gibi sosyal ve kültürel etkinliklere de öğrencilerinin katıldığını söyledi.

 

Çocuk Severse Öğrenir

Eğitim müfredatında yapılması gereken önemli değişikliklere değinen Mert, çocuğu okuldan, dersten, çalışmaktan soğutanengellerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizerek;“Okullarda ilk dört yıl dersler kaldırılmalı ve sadece kitap okutulmalı. Çocuklar matematik, coğrafya, tarih gibi dersleri, uzmanların hazırlayacağı hikaye, roman ve şiir kitaplarından öğrenmeli. Kitap okuma konusunda her sınıf için ayrı bir limit koyularak, öğrenci beşinci sınıfa, binlerce sayfa kitap okumuş olarak gelmeli. Derlere beşinci sınıfta başlamalı” dedi. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte sadece sözel derslerde değil, sayısal derslerde de çocukların başarı oranının arttığını belirten Mert, Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin kendi alanında Konya’nın en iyisi olduğunu söyledi. Her keçen yıl okullarının daha çok tercih edildiğini, bu yıl okullarını tercih konusunda beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Ôc£kitap-dostlar¦--toplulu¦suÔcØ-projesi-t+-rkiyeÔcoye-+ûrnek-oluyor-1.jpg

Şems-i Tebrizi’nin İrfan Işığı, Aydınlatmaya Devam Ediyor

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren BYEGM Konya İl Müdürü Cemil Paslı ise, maneviyat ikliminin önemli şahsiyetlerinden mütefekkir, şair ve mutasavvıf Şems-i Tebrizi’nin irfan ışığının, kendi adını taşıyan okulda devam ettirildiğini ifade ederek, Türkiye’nin uluslararası alanda daha da gelişmesi ve itibarının devam ettirilmesi hiç kuşkusuz geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın başarısına bağlı olduğunu söyledi. Paslı, Kitap Dostları Topluluğu Projesi’nin Türkiye’nin tüm bölgelerinde uygulanabilirliği sayesinde, özelliklesosyal medya, playstation, internet kafe gibi çocukların yoğun olarak rağbet ettiği ortamlardan onları uzaklaştırarak, sosyal, kültürel ve ahlaki anlamda olumlu yönde hayata bakış açılarını değiştireceğini sözlerine ekledi. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Paslı, okul kütüphanesine konulmak üzere kendi yazdığı kitaplardan bir kısmını Okul Müdürü Ahmet Ali Çifci’yehediye etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.