Patentli kiraz üreticisi dertli!

Patentli kiraz üreticisi dertli!

EREĞLİ’DE FİYATI BELLİ OLMAYAN KİRAZLAR TOPLANIYOR?

Bir türlü açıklanamayan fiyatlar üreticiyi tedirgin ediyor.

Beyaz kirazın başkenti diye bilinen Ereğli’de kiraz üreticisine bir dokun bin ah işit, Bir türlü açıklanamayan kiraz fiyatlarının arkasında neler dönüyor diyen üretici bu sorunlarına çözüm bekliyor.

Türkiye'nin en kaliteli kirazını yetiştiren üretici kirazların gerekli olgunluğa ulaşmasının ardından fiyatı belli olmayan kiraz hasadına başlandığını belirten kiraz üreticisi Nebi Muştul üreticinin durumunun hiç iyi olmadığını giderlerin çok yüksek olduğunu fiyatı belli olmayan kiraz hasadına başlandığını sanki kuyuya atar gibi ürünümüzü adı belli olmadan toplayıp götürüp tüccara veriyor arkadaşlarımız dedi.  Çünkü kirazın raf ömrünün bulunmadığını dayanma gücü olmayınca da elden çıkartmak gerekiyor, Bu durumda emeklerimiz ziyan olmasın diye tüccarın insafına kalmış kiraz üreticisinin umudu diyen Muştul, gerçekten üretici zor durumda, Dünyanın hiçbir yerinde adı belli olmayan böyle bir alış veriş var mı dedi. Sen yetiştir çabala götür rızkını bedeli belli olmadan ver tamamen üreticinin kaderi tüccarın iki dudağından çıkacak iyi bir fiyata bağlı tabi ki o arkadaş insaflıysa oda ayrı bir sorun dedi. Beyaz kiraz üreticisi para kazanamamaktan ve belirsizlikten şikâyetçi!

KİRAZ ÜRETİCİSİ VERİMDEN MEMNUN, YÜKSEK MALİYETTEN DERTLİ

Yıldızlı muhtarı Teyfik Özkubat ise Ereğli’de bu sezon çiftçinin gözü baktığı pırıl pırıl bir kiraz yetiştirildiğini ve yetişen bu kirazlar, lezzeti ve iriliğiyle en çok tercih edilen kirazlar arasında bulunmakta olan beyaz kiraz, Türkiye'nin en kaliteli kirazlarının Yıldızlı bölgesinde yetiştirildiğini ve yurt dışına ihraç olduğu, kirazın pazarda ve yurt dışında yüksek fiyatlara satıldığını belirten Özkubat,  ama üretici maalesef para kazanamıyor, kiraz üretişi bu durumdan şikayetçi oldu.

Özkubat, Zaten çok üretici arkadaşımızın kiraz ağaçlarını söktüğünü de belirtti. Kirazda parayı üreticinin değil aracının kazandığını çiftçinin çaresiz bırakıldığını ifade etti. Kiraz fiyatın tamamen tüccarın elinde olduğunu söyledi.

Fiyatı belirsiz kirazı hayali bir şekilde elden çıkartarak sattıkları kirazlardan bekledikleri parayı kazanamayacaklarını söyleyen Özkubat,  bizim en büyük sıkıntımız pazar sıkıntısı. Yurtdışında kiraz sıkıntısını olduğunu da öğrendik ama biz burada Ürettiğimiz hiç bir malı değerinde satamıyoruz. Yetkililer lafa geldi mi mangalda kül bırakmıyorlar ama, Burada kiraz ağaçlarının en az yarısı kesildi. Çünkü insanlar umduğunu bulamayınca bu yola başvuruyor dedi. Yarın biz de keseceğiz. Benim dönümde 4 ile 5 bin lira maliyetim var, satılan kirazın fiyatı bile belli değil, Bu işten parayı kazanan aradaki tüccarlar. Biz emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Böyle giderse bir iki yıl içinde burada kiraz ağacı diye bir şeyin kalmayacağını ifade etti. Biz ürettiğimiz kirazın fiyatının kaç lira olduğunu bilmiyoruz. Bu tamamen tüccarın insafına kalmış dedi.

Çiftçilik bizim buralarda öldü. Devletin kiraz üreticisine acilen elektrik, mazot, gübre, sulama ve ilaç desteği vermesi lazım, Girdilerin yüksek olduğu için maliyetlerimizi kurtarmıyor dedi. Bir kiraz yetişinciye kadar umudumuz onla beraber yeşeriyor diyen Özkubat, gök gürlediği zaman kalbimizde güp güp atıyor acaba soğuk mu alacak dolu mu vuracak yada kiraz narin bir meyve olduğu için aşırı yağış dolayısıyla patlar diye ödümüz kopuyor dedi.

Bir işçinin 80 TL. Yevmiyesi olduğunu girdilerin oldukça yüksek olması birde para kazanamadığımız için ağaçlara bakamıyoruz böyle olunca haliyle Kiraz ağaçları kuruyor ve herkes üç beş seneye ağaçları söker ve kiraz üreticiliği bu bölgede biter, o yetkililer acaba ne diyecek bizim alın terimizle, Ereğli beyaz kirazın başkent diye övüne bilecekler mi? çiftçi yok olunca diyen Özkubat, Birde Beyaz Kirazın patenti alındığını televizyonda haberlerde görmüştük ve sevinmiştik ama onunda bir faydası olmadı ordan da umudumuz kırıldı diyen Özkubat, Kuru belge patent göstermekle olmuyor arkadaşım çiftçinin karnı doymuyor o patent gösteren kardeşimiz çitçinin karnının doymadığını bal gibi biliyor ama şovundan da geri kalmıyor dedi.

Özkubat, Kiraz üreticisinin sorunları diz boyu birde adı belirsiz bir şekilde kirazını elden çıkartıyor vatandaş kirazım elde kalacak diye buna kim ne zaman dur diyecek? Böyle ticaret var mı dünyada diyen Özkubat,  ama Ereğli’de var mı var! Bunu sorgulayacak soracak kim se yok mu koskoca, Ereğli’de bizlere kim sahip çıkacak yazıktır ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.