Patentli kiraz üreticisinden açıklanan fiyata tepki!

Patentli kiraz üreticisinden açıklanan fiyata tepki!

Bir türlü açıklanamayan fiyatları açıklandı açıklanmasına ama üreticinin beklentilerini karşılamadı. Üretici umduğunu bulamadı.

EREĞLİ’DE FİYATI BİR TÜRLÜ BELİRLENEMEYEN BEYAZ KİRAZ FİYATININ AÇIKLANMASIYLA ÜRETİCİDEN TEPKİ GELDİ.

Bir türlü açıklanamayan fiyatları açıklandı açıklanmasına ama üreticinin beklentilerini karşılamadı. Üretici umduğunu bulamadı. Beyaz Kirazın başkenti diye bilinen Ereğli’de kiraz üreticisine bir dokun bin ah işit, Bir türlü açıklanamayan kiraz fiyatları günler sonrasında açıklandı 2 TL. olarak ama açıklanan fiyat’a kiraz üreticisi ise bu fiyatlara karşı tepkisi de hayli sert oldu.

dsc_7428.jpg

Türkiye'nin en kaliteli kirazını yetiştiren üretici kirazların gerekli olgunluğa ulaşmasının ardından fiyatı belli olmayan kiraz hasadına başlandığını belirten kiraz üreticilerinden, Gülsüm Dündar, Ayşe Kubat, Mehmet Kaymak ve Semra Kaymak isimli Beyaz Kiraz üreticileri DHA Muhabirine yaptığı açıklamalarda;

KİRAZ ÜRETİCİSİ CUMHURBAŞKANINDAN EV İSTEDİ!

Gülsüm Dündar isimli üretici ise eşinin Kamyon şoförü olduğu emekli maaşlarını ve kamyonculuktan kazandıklarını bahçenin bakımı için harcadığını öne sürdü.Açıklanan 2 TL Kiraz fiyatının kendilerini çok üzdüğünü belirtti. Kocam kamyon şoförü ve emekli 20 senedir bir evimizi yaptıramadık umutlarımız bu hasat sezonunda da yarım kaldı dedi. Bütün kazandıklarımızı bahçeye harcıyoruz yine de olmadı dedi.

dsc_7436.jpg

Cumhurbaşkanına seslenerek bize Sayın Cumhurbaşkanımız bir ev versin dedi. Üreticinin durumunun hiç iyi olmadığını giderlerin çok yüksek olduğunu fiyatı belli olmayan kiraz hasadına günler önce başlandığını sanki kuyuya atar gibi ürünümüzü adı belli olmadan toplayıp götürüp tüccara veriyoruz dedi.  Çünkü kirazın raf ömrünün bulunmadığını dayanma gücü olmayınca elden çıkartmak gerekiyor, Bu durumda emeklerimiz ziyan olmasın diye tüccarın insafına kalmış kiraz üreticisinin umudu diyen, çitçi, gerçekten üretici zor durumda, Dünyanın hiçbir yerinde adı belli olmayan böyle bir alış veriş varmı diye serzenişte bulundular. Sen yetiştir çabala götür rızkını bedeli belli olmadan ver tamamen üreticinin kaderi tüccarın iki dudağından çıkacak iyi bir fiyata bağlı tabi ki o arkadaş insaflıysa oda ayrı bir sorun diyen üretici. Beyaz kiraz üreticisipara kazanamamaktan ve belirsizlikten şikâyetçi! Günlerdir açıklanmayan kiraz fiyatı çok geç olsa da açıklanıyor açıklanmasında bu sefer de üretici bu fiyatın hiç tatmin edici olmadığını söylüyor.

dsc_7441.jpg

KİRAZ ÜRETİCİSİ AÇIKLANAN FİYAT VE YÜKSEK MALİYETTEN DERTLİ

Yıldızlı Mahallesinde Kiraz üreticiliği yapan Mehmet Kaymak ise Ereğli’de bu sezon çiftçinin gözü baktığı pırıl pırıl bir kiraz yetiştirildiğini ve yetişen bu kirazlar, lezzeti ve iriliğiyle en çok tercih edilen kirazlar arasında bulunan beyaz kiraz, Türkiye'nin en kaliteli kirazlarının Yıldızlı bölgesinde yetiştirildiğini ve yurt dışına ihraç olduğu, kirazın pazarda ve yurt dışında yüksek fiyatlara satıldığını belirten Kaymak, ama üretici maalesef para kazanamıyor, kiraz üreticisibu durumdan ve açıklanan fiyattan şikâyetçi dedi.

dsc_7446.jpg

Kaymak, Zaten çok üretici arkadaşımızın kiraz ağaçlarını söktüğünü de belirtti. Kirazda parayı üreticinin değil aracının kazandığını çiftçinin çaresiz bırakıldığını ifade etti. Kiraz fiyatın tamamen tüccarın elinde olduğunu söyledi.

Fiyatı belirsiz kirazı hayali bir şekilde elden çıkartarak sattıkları kirazlardan bekledikleri parayı kazanamayacaklarını söyleyen Kaymak, bizim en büyük sıkıntımız pazar sıkıntısı. Yurtdışında kiraz sıkıntısını olduğunu da öğrendik ama biz burada,Ürettiğimiz hiç bir malı değerinde satamıyoruz bahçeleri kesinlikle bu gidişle sökeriz dedi.Yetkililer lafa geldi mi mangalda kül bırakmıyorlar ama, Buradakiraz ağaçlarının en az yarısı kesildi. Çünkü insanlar umduğunu bulamayınca bu yola başvuruyor dedi. Yarın biz de keseceğiz. Benim dönümde 4 ile 5 bin lira maliyetim var, satılan kirazın fiyatı bile belli değil bir fiyat açıklıyorlar buna gülermişsin yoksa aglarmısın, Bu işten parayı kazanan aradaki tüccarlar. Biz emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Böyle giderse bir iki yıl içinde burada kiraz ağacı diye bir şeyin kalmayacağını ifade etti. Biz ürettiğimiz kirazın fiyatının kaç lira olduğunu bilmiyoruz sonunda komik bir rakam açıklanıyor ki . Bu tamamen tüccarın insafına kalmış dedi.

dsc_7457.jpg

Çiftçilik bizim buralarda öldü. Devletin kiraz üreticisine acilenelektrik, mazot, gübre, sulama ve ilaç desteği vermesi lazım, Girdilerin yüksek olduğu için maliyetlerimizi kurtarmıyor dedi. Bir kiraz yetiştirilinceye kadar umudumuz onlarla beraber yeşeriyor diyen Kaymak, gök gürlediği zaman kalbimizde güpgüp atıyor acaba soğuk mu alacak dolu mu vuracak yada kiraz narin bir meyve olduğu için aşırı yağış dolayısıyla patlar diye ödümüz kopuyor dedi.

Bir işçinin 80 TL.Yevmiyesiolduğunu girdilerin oldukça yüksek olması birde para kazanamadığımız için ağaçlara bakamıyoruz böyle olunca haliyle Kiraz ağaçları kuruyor ve herkes üç beş seneye ağaçları söker ve kiraz üreticiliği bu bölgede biter, o yetkililer acaba ne diyecek bizim alın terimizle, Ereğli beyaz kirazın başkent diye o zaman da övüne bilecekler mi? çiftçi yok olunca diyen Kaymak, Birde Beyaz Kirazın patenti alındığını televizyonda haberlerde görmüştük ve sevinmiştik ama onunda bir faydası olmadı oradan da umudumuz kırıldı diyen Kaymak, Kuru belge patent göstermekle olmuyor arkadaşımçiftçinin karnı doymuyor o patent gösteren kardeşimiz de çiftçinin karnının doymadığını bal gibi biliyor dedi.

dsc_7478.jpg

Kaymak, Kiraz üreticisinin sorunları diz boyu buna kim ne zaman dur diyecek? Böyle ticaret varmı dünyada diyen Kaymak, Ama! Ereğli’de var mı var!..Bunusorgulayacak soracak kim se yokmu koskoca, Ereğli’de bizlere kim sahip çıkacak yazıktır ifadelerini kullandı.

dsc_7479.jpg

dsc_7481.jpg

dsc_7483.jpg

dsc_7489.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.