ÜNİVERSİTELİLER’DEN AKGÖL GEZİSİ

ÜNİVERSİTELİLER’DEN AKGÖL GEZİSİ

ÜNİVERSİTELİLER’DEN AKGÖL GEZİSİ

Üniversiteliler Akgölü gezdi, Ereğli’de 9-10 Mayıs Dünya Göçmen kuşları günü nedeniyle Akgöl’ün tanıtımı için program düzenlendi. Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu ile Eğitim Fakültesi öğrencilerinin de Topluma Hizmet dersi kapsamında destek verdiği programda Akgöl bölgesi yetkililer tarafından tanıtıldı.

Düzenlenen bu programa Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Orman ve su işleri Bakanlığı 8. Bölge müdürü Yılmaz kocaman Ereğli Milli Parklar ve Doğa koruma yetkilileri ile öğrenciler katıldı.

Gerçekleşen programla ilgili Ereğli Doğa Koruma ve Milli parklar yetkilisi Asım Niyazoğlu bilgi vererek   Akgöl’ün yıllar önce 21.500 hektarlık bir alanı kapladığını  ve günümüzde ise akarsuların önünde barajlar yapıldığı için beslenemediğini bu yüzden de küçüldüğünü söyledi.Şu an 2000 hektarlık alanı kaplayan Akgöl’ün bir çok göçmen kuşuna da ev sahipliği yaptığını söyleyen Niyazoğlu, Akgöl’e yaklaşık olarak 77 kuş türünün  uğradığını söyledi. Şu an ördekgiller, pelikan,sakarbeke, filamingo, balıkçıl türleri ve turnagillerin Akgöl’e uğradığını kaydeden Niyazoğlu, katılan herkese teşekkür etti.

Öğrenciler adına konuşan Ereğli eğitim fakültesi BÖTE 3. Sınıf öğrencisi Neslihan Atalay Topluma hizmet dersi kapsamında Akgöl’e geldiklerini  ve buraya gelen göçmen kuşları hakkında bilgi aldıklarını belirtti.

Orman ve su işleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman ise, Türkiye’de 462 göçmen kuş türü bulunduğunu  ve 200 farklı türün ise yıllar önce Akgöl’de barındıklarını söyledi.Suların çekilmesi ve yağışların azalması ile bu rakamın yetmişlere düştüğünü kaydeden Kocaman,Akgöl bölgesinin göçmen kuşlar için sığınak alanı olduğunu ifade etti.Bölge Müdürlüğü olarak Ereğli’den gelen atık suyun bu bölgeye akması için çalışma yaptıklarını söyleyen Kocaman,önümüzde ki yıl içerisinde bu projeyi gerçekleştireceklerini vurguladı.Sulak alanın genişlemesi ile Akgöl’ün eski günlerine tekrar döneceğini belirten Kocaman böylelikle ekosistemi koruyacaklarını kaydetti.

Son olarak söz alan Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, Akgöl’ün doğal bir alan olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. Ereğli halkından tek isteklerinin ihtiyaç olduğu kadar su kullanılması olduğunu söyleyen Erden, Akgöl bölgesinin muhafaza edilmesi gerektiğini söylediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.