Vali Toprak’a “Sıfır Atık” Brifingi

Vali Toprak’a “Sıfır Atık” Brifingi

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

-Bir Yılda 254 Bin Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret eden Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Konya’da yürütülen çalışmalar hakkında İl Müdürü Hülya Şevik’ten bilgi aldı.

vali_topraka_sifir_atik_brifingi_2.jpeg

“Plastik Poşet Kullanımı Azaldı”

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde kaynakların korunması ve atıkların kontrol altına alınması amacıyla başlatılan proje kapsamında, 40 Belediye ile 2 Bin 476 kamu kurum ve kuruluşun kayıt altına alındığını ifade eden Şevik, Plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla 2019 yılında uygulamaya konulan kanun çerçevesinde, bugüne kadar 250’nin üzerinde satış noktasında denetimlerin gerçekleştirildiğini söyledi. Şevik, yapılan gözlemler sonucunda halkın projeye sahip çıktığını ve poşet kullanımının büyük oranda azaldığını belirtti. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı olarak toplanması amacıyla 26 belediye tarafından ambalaj atıkları yönetim planının hazırlanarak uygulamaya konulduğunu belirten Şevik, tıbbi atıkların yönetimi için de 1 adet tıbbı atık sterilizasyon tesisinin bulunduğunu söyledi. Şevik konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Bakanlığımızdan çevre lisansı almış; 2 adet atık elektrikli ve elektronik eşya işleme tesisi,  2 adet bitkisel atık yağ ara depolama tesisi, 3 adet ömrünü tamamlamış araç geçici depolama tesisi ve 2 adet ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanım tesisi bulunmaktadır.”

vali_topraka_sifir_atik_brifingi_3.jpeg

“254 Bin Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı”

Sıfır atık projesi kapsamında, 2018 yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Şevik: “İl genelinde; 19 Ton kağıt-kartonun geri kazanımı sağlanarak yaklaşık 254 bin yetişkin ağacın kesilmesinin önüne geçilmiştir. 13 Ton plastik atığın geri dönüşümüyle 91 Bin litre petrolün kullanımından tasarruf edilmiştir. 4 Ton cam atık ile 324 Ton hammadde tasarrufu gerçekleşmiştir. 7 Ton metal atığın dönüşümüyle 9 Ton ham madde tasarrufu sağlanmıştır. 2 ton atık pil proje kapsamında toplanarak toplam 36 Ton tehlikesiz atık, Sıfır Atık Projesi kapsamında değerlendirilmiştir.” dedi. 2019 yılının ilk beş ayını da değinen Şevik: 1 Ton kağıt atığın 17 adet ağacı kesilmekten kurtardığı düşünülürse ilimizde yaklaşık 103 Bin ağacın kurtarıldığı, 1 Ton plastik için 16 varil petrol harcandığını düşünüldüğünde ise 7 Bin varil petrol kazancımızın olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu 5 aylık dönemde 446 Ton cam için 19 Bin KWh,  281 Ton metal için ise 365 Ton hammadde tasarrufu elde edilmiştir.” dedi.

vali_topraka_sifir_atik_brifingi_4.jpg

“Hedef, Konya’nın Sıfır Atıkta Marka Şehirler Arasında Yer Alması”

Konya’da Sıfır Atık Projesinin uygulanması ve plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle sürdürülen farkındalık ve uygulama çalışmalarının hızlı bir şekilde devam edeceğinin altını çizen Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak: “Hedefimiz bu çalışmaların toplumun her kesiminde karşılık bularak, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması ile Konya’nın bu konuda Türkiye’deki marka şehirler arasında gösterilmesini sağlamak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak olacaktır.” dedi

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.