YALITIM YAZ AYLARINDA DA ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

YALITIM YAZ AYLARINDA DA ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

YALITIM YAZ AYLARINDA DA ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

İnşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi Eryap Grup, 5 Haziran Çevre Günü’nde sürdürülebilir bir gelecek için; yaşanan iklim değişiklikleriyle birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımı konusunun sadece soğuk günler için değil, sıcak günler için de gerekli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de enerjinin yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını ve bu enerjinin yüzde 85’inin ısınma ve soğutma için harcandığını anımsatan Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, dünyada küresel ısınmaya bağlı 2 derecelik bir sıcaklık artışı olduğunu, bunun da yaz aylarında giderek artan enerji tüketimine neden olacağını belirterek, Türkiye'nin enerji talebi 2014'te yüzde 4 arttı. Bunda yaşanan soğukların etkisi olduğu kadar sıcaklarda kullanılan soğutma sistemlerinin de etkisi var. Ülkemizde son yıllarda yaz aylarında giderek artan bir enerji tüketimi söz konusu. Bir binanın soğutulması için harcanan enerji, ısıtılması için harcanan enerjiden daha fazladır. Aynı zamanda sıcak iklim bölgelerinde, soğuk iklim bölgelerine kıyasla ısı yalıtım ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Enerji Bakanlığı yetkililerine göre sıcak olan yaz aylarında bir derecelik sıcaklık artışı, elektrik tüketimi 2 bin megavat artırmaktadır. Bu noktada; enerji maliyetlerini düşürmenin ve cari açığı azaltabilmenin tek koşulu yalıtımın yangınlaştırılması. Şu anda Türkiye’de 16 milyon bina yalıtımsız. Bu binalar ısıtma ve soğutma için iki kat daha fazla harcama yapıyor ve yılda ortalama 10 milyar dolar enerji harcaması yalnızca bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden kaynaklanıyor.” dedi.

Eruslu, “Hem doğaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak standartlara uygun ısı yalıtımı yaptırarak mümkün. CE Belgeli markalar seçildiğinde ve doğru işçiliklerle uygulandığında kullanılan ürünler bina ömrü boyunca başlangıçtaki ısı yalıtımı performansını hiç kaybetmeden koruyabilirler. Küresel iklim değişikliklerinin yaşandığı günümüzde ısı yalıtımı konusunda daha bilinçli hareket etmeliyiz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.