Yavrular sıcak iklime göçe hazırlanıyor

Yavrular sıcak iklime göçe hazırlanıyor

Türkiye’nin en büyük leylek kolonileri arasında yer alan Yeşildağ ve Adaköyde bulunan leylek yavruları sıcak iklimlere kanat çırpmak için ısınmalara başladı.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde Yeşildağ, Adaköy mahallelerinde yer alan leylekler tepesi ve leylekler vadisi Türkiye’nin en büyük leylek kolonileri arasında yer alıyor. Ankara’dan gelen doğal denge derneği Proje kapsamında çevre koruma ve eko turizmin yanısıra leylek türünün korunması geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Beyşehir de projeye başladıklarını ve projenin gerçekten destek bulduğunu belirten Ankara Doğal Denge Başkanı Ali Özer, Bunun için Beyşehir halkına Yeşildağ ve Adaköy halkına müteşekkir olduklarını ve Projenin çevre koruma, eko turizm ve leylek türlerinin korunması geliştirmesi olduğunu belirtti.

Özer yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Bölge aslında keşfedilmemiş bir hazinedir.  Buraya pırlanta taşı da ifadesi olarak, Beyşehir’i ve Adaköy’ü özellikle Yeşildağ’dan bahsediyoruz. Bölgemizde gerçekten tarihsel kültürel bakımdan çok kıymetler var. Bölge milli park olması sebebiyle son derece kıymetli değerlere sahip iyi korunmuş bu bölgedir. Beyşehir Gölü içme suyu kalitesin de Türkiye’nin önemli sulak alanlarından birini muhafaza ediyor.

Bu bölgede ciddi bir kuş varlığı da söz konusu şuan da leylekler vadisindeyiz leylekler vadisinde leyleklerimiz geldiler şuan da yavrularını büyütüyorlar. Yakında uçma eğitimleri de başlayacak ve bu bölgede leylekler ile yaptığımız çalışmalar da bu yıl zemherisinde bu yıl almış bulunuyoruz.  Yapay yuvalar yerleştirmiştik. Memnuniyette gördük ki, bu yapay yuvalar artık leylekler tarafından da yuva olarak benimsenmiş ve kabul edilmiş onları da kullanıyorlar.  Elektrik telleri ile ilgili problem vardı, leylekler elektrik çarpmasından dolayı telef oluyordu.  

MEDAŞ iş birliği ile o sorunu da ortadan kaldırdık bu sene bir elektrik çarpmasından dolayı ölüm gözlenmediğini de yine öğrenmiş oluyoruz dolayısıyla leyleklerimiz bu yıl daha mutlular yavrularını büyütüyorlar Ağustos ayında da bir 10 bin km giderek sıcak iklimlerde varlıklarını sürdürecekler.

Bunun ötesin de yörede yaşayan vatandaşlarımızın da çok fazla sayı da teşekkürlerini ilettiklerini memnun olduklarını burada doğal denge derneğinin bulunmasından dolayı memnun olduklarını görüyoruz bu da benim derneğin başkanı olarak mutlu ediyor.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.