Akgöl İçin Düğmeye Basıldı

Akgöl İçin Düğmeye Basıldı

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri neticesinde Yurdun tüm sulak alanlarında olduğu gibi bölgemizde bulunan Ereğli sazlıkları Akgöl’de de oluşan olumsuzlukların giderilmesi için düğmeye basıldı.

Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve kuraklık neticesinde 24 bin hektarlık sulak alana sahip olan Akgöl’ün son yıllarda 2 bin 500 ile 3 bin hektarlık sulak alana kadar düşmesi yetkilileri harekete geçirdi. Zaman zaman yaz döneminde su havzasını besleyen kaynakların kesintiye uğraması neticesinde tamamen kurumaya maruz kalan Akgöl’ün dört mevsim ıslak tutmanın yolları aranmasından hareketle yapılan çalışmalar Akgöl için son derece umut verici.

Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Azım Niyazoğlu, kurumanın ve havzada göl aynalarının oluşturulabilmesi için mevcut besleri olan Ereğli kanalizasyon sularının, organize sanayi atık sularının ve bölgede kurutma kanalları ile toplanan artezyen suların kapalı sisteme alınarak kesintisiz bir şekilde göle ulaştırılması gerektiğini ifade etti. Gölün su girişinin olduğu nokta ile son ulaştığı nokta arasında 24 bin hektarlık alan olmasına rağmen kot farkının 1-2 metreyi geçmediğini söyleyen Niyazoğlu, yeterli su kaynağının olmaması ile birlikte büyük alanın tamamen doldurulamadığını hatta mevcut suyun çok sığ bir şekilde dağıldığını kaydetti.

Akgöl’ün sıkıntılarının noktasında iki faaliyetin acilen yapılması gerektiğini dile getiren Niyazoğlu, bunlardan birincisinin mevcut suyun kapalı sistem ile göle ulaştırılması, ikincisi ise mevcut su ile dört mevsim göl aynası oluşturabilecek alanın belirlenerek etrafının settelenmesi olduğunu belirtti.

Havzaya 3 milyon metreküp su verilecek

Konunun bölge Milletvekili Cem Zorlu’ya iletilmesi ile Akgöl için düğmeye basıldığını söyleyen Niyazoğlu, girişimler neticesinde çok kısa bir sürede Akgöl havzasına bir kuş gözlem evinin yapıldığını ve mevcut alının bu setteleme çalışmasının proje aşamasını ve yapım işinin Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürlüğünün üstlendiğini kaydetti. 12 kilometerilik alanda Kapalı sistem ile göle su ulaştırılması için gerekli çalışmaların Orman ve Su İşleri 8’nci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılarak İller Bankası Konya Bölge Müdürlüğüne gönderildiğini ifade eden Niyazoğlu, setteleme çalışmasının tamamlanması ile birlikte alana İvriz Barajı’ndan 3 milyon metreküp su verileceğini belirtti.

Niyazoğlu, bölgenin en önemli sulak alanlarından biri olan Ereğli Sazlıkları Akgöl için çalışmaların yapılmasında en büyük desteği olan Bölge Milletvekili Cem Zorlu’ya, Orman ve Su İşleri Konya Bölge Müdürlüğü ve teknik elemanlarına, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve teknik elemanları ile emeği geçen herkese teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.