Avrupa’nın en büyük GES’i için geri sayım!

Avrupa’nın en büyük GES’i için geri sayım!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün Konya'da açılacak olan Avrupa'nın en büyük Güneş Enerji Santrali'nin (GES) açılışı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Avrupa, Orta Asya ve Amerika'ya güneş paneli ihraç edebilir hale geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün Konya'da açılacak olan Avrupa'nın en büyük Güneş Enerji Santrali'nin (GES) açılışı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Avrupa, Orta Asya ve Amerika'ya güneş paneli ihraç edebilir hale geldik" dedi.
Bakan Dönmez’in açıklamaları şu şekilde: "20 milyon metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 2600 futbol sahası yerleştirebilirsiniz. Gelirken havadan tesisin üzerini turladık. Neredeyse 10 dakika sürdü. Yürüyerek gezilecek bir tesisten bahsetmiyoruz. Bu tesisle birlikte Türkiye güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücü 9 bin 800 megawatt’a ulaştı. 
Tesiste kullanılan malzemelerin büyük bir kısmını Türkiye’de ürettik. Ankara’da güneş paneli santrali üretim tesisi kuruldu. Türkiye güneş paneli üretiminde dünyada üçüncü sıraya geldi.  
Türkiye’nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiş ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santrallerinden olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES)’in açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yapacak. Konya Milletvekili Halil Etyemez’inde katıldığı
açılış programı  büyük bir katılımla gerçekleşecek.
Konya Karapınar’da 3,5 milyon güneş paneli kullanan ve 20 milyon metrekarenin üzerine inşa edilen proje, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali ve Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklara geçişinin önemli bir bileşeni. Kalyon PV’nin yüzde 85’in üzerinde yerlilik oranıyla imal ettiği ‘Made in Türkiye’ güneş panellerini kullanan ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için hayati bir öneme sahip olan Kalyon Karapınar GES tam kapasite olarak hizmet vermeye başladı. Dev tesis ayrıca her yıl 1,7 milyon ton karbon salınımının da önüne geçecek. Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesini tek başına yüzde 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. Santral ayrıca 3 binden fazla istihdam yaratarak, yerel iş fırsatlarını teşvik etmesinin yanında yerel ekonomiyi de destekliyor. Proje, çevresindeki flora ve fauna yaşamını korumak ve artırmak hedefli çalışmalarıyla, biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini de yönetiyor.

avrupanin-en-buyuk-gesi-aciliyor-004.jpg

avrupanin-en-buyuk-gesi-aciliyor.jpg

avrupanin-en-buyuk-gesi-aciliyor-001.jpg

avrupanin-en-buyuk-gesi-aciliyor-002.jpg

avrupanin-en-buyuk-gesi-aciliyor-003.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.