
Başhekimlerden tıp bayramı kutlaması
14 Mart Tıp Bayramı nedeni Kamu Hastaneler Birliği Ereğli Devlet Hastanesi’nde bir basın toplantısı düzelendi.
Düzenlenen basın toplantısına İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Günay, Ereğli Ağız ve diş sağlığı merkezi başhekimi Ayhan Yürekli, Kamu Hastaneler Birliği Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Alper Dırık, Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin katıldı.
Başhekimler adına ortak açıklamayı Kamu Hastaneler Birliği Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Alper Dırık yaptı.
Dırık, “Tıp Bayramı Türkiye'de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. Her yıl 14 Mart günü kutlanır. 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır” dedi.
Drık, “Şimdi 94.sünü kutladığımız ilk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. 1929- 1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve tekrar 1937 yılından itibaren 14 martta kutlanmaya başlanmıştır” dedi.
Dırık, “Hekim kelimesinin anlamı hikmet sahibi kişi, bilgili kişi demektir. Hekimlik mesleği yorucu olmakla birlikte, öğrenme süreci uzun ve öğrenilecek konu kapsamı çok geniştir. Yeri geldiğinde özel hayatımızı da yönlendiren bir mesleğe sahibiz. Hekimler insanın acılarını kendi varlığındaki acıları unutarak gidermek zorundadır. Bu yüzden bilgi, ahlak ve tecrübeye de ihtiyaç vardır. Hekimlik yaparken iyi bir doktor olmanın yanında iyi bir insan olma özelliğini kaybetmemek ve insanla uğraştığımızı unutmamak gerekir. Tedavinin yarısı insana iyi davranmak ve empati yapmakla başlıyor. Bazen çok yoruluyoruz, elimizden geleni yapsak da kendimizi tükenmiş hissediyoruz ama hastalarımızın memnuniyetini beyan etmesi, gece gündüz hayır duada bulunması, bir Allah razı olsun sözü tüm yorgunluğumuzu gideriyor.
Ancak bugün Türkiye’de sağlık çalışanlarına şiddet hız kesmeden devam etmektedir. Sağlık çalışanları artık kendi hayatlarından ve sağlıklarından endişe etmeden hizmet vermek istemektedirler. Acil servisler, yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hekimler nerdeyse her gün bazen ölümle sonuçlanan şiddete maruz kalmaktadır Hekimler her gün bakacaklarının çok üstünde hastaya bakmak zorunda kaldıklarından hedef tahtası haline gelmektedir. . 7 aylık hamile doktora bile şiddet uygulandığı günümüzde caydırıcı ve etkin önlemler ne yazık ki hala alınmamıştır” dedi.
Dırık son olarak şunları söyledi. “Bu vesile ile başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına, yürütmekte oldukları, meşakkatli ve bir o kadar kutsal görevlerinde, özverili ve fedakarca çalışmalarından dolayı teşekkür eder, 14 Mart Tıp Bayramını içten duygularımla kutlarım.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.