Başkan Mehmet Baybağan Yeniden Seçildi

Başkan Mehmet Baybağan Yeniden Seçildi

S.S. 20. Bölge (Konya-Afyonkarahisar-Eskişehir-Aksaray-Karaman) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği’nin 2018-2019-2020 yılları birleştirilmiş, 48.Olağan Seçimli Genel Kurulu

S.S. 20. ESNAF ve SANATKARLAR KREDİ ve KEFALET KOOPERATİFLERİ  BÖLGE BİRLİĞİ GENEL KURUL TOPLANTISI
S.S. 20. Bölge (Konya-Afyonkarahisar-Eskişehir-Aksaray-Karaman) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği’nin 2018-2019-2020 yılları birleştirilmiş, 48.Olağan Seçimli Genel Kurulunda, mevcut başkan Mehmet Baybağan Oy birliği ile yeniden göreve getirildi. 
Afyonkarahisar Akrones Otel Salonunda yapılan Genel Kurula, Birliğe bağlı 45 Kredi ve Kefalet Kooperatifinden 124 delegenin katıldığı toplantının . Genel Kurulun Divan Başkanlığını TESKOMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet TURAL yaptı. 
Başkan Mehmet Baybağan ilk olarak; Covid 19 salgınında hayatın kaybeden Başkanlarımıza, Yöneticilerimize, çalışanlarımıza , esnafımıza-sanatkarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilediğini söyledi. Yine deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını söyleyerek , Rabbim bizlere böyle acı olayları bir daha yaşatmasın dedi.
Çin’de baş gösteren ve Dünya Ülkelerine dalga dalga yayılan ve 2020 Yılı Mart ayı itibariyle de Ülkemizde başlayan Covid-19 salgını süreciyle birlikte hepimiz için zor bir dönem başlamıştır. Geride bıraktığımız yaklaşık 18 ay içerisinde tüm kesimler salgından oldukça etkilenmiş, ancak bu olumsuz durumdan en büyük pay esnaf ve sanatkarımıza düşmüştür. Bu zor süreçte Genel Başkanımız A.Kadir AKGÜL önderliğinde, TESKOMB teşkilatı olarak Bölge Birliklerimizle, Kooperatiflerimizle Esnafımıza Sanatkarımıza destek olabilmek için büyük çaba sarf ettik. 
Millet olarak salgına karşı ulusal bir mücadele verirken, alınan tedbirler kapsamında binlerce esnaf ve sanatkarımızın dükkanları kapanmış durumdadır. Ayakta kalabilmek adına ticaret yaparak idame ettiren ve günlük kazancıyla geçimini sağlamaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımız çok zor günler geçirmektedir. Bu zor günlerinde esnaf ve sanatkarımıza destek olmak amacıyla Devletimiz tarafından bazı tedbirler alınmış ve alınmaya da devam ediliyor. 
Üst Birlikler ve Kooperatifler olarak esnaf ve sanatkarlarımızın zor günlerinde her zaman yanlarında olduk. Çünkü Esnaf Kefalet Kooperatifçiliğimizin var oluşunun sebebi esnaf ve sanatkarlarımızdır. Bu zor günlerinde onlara destek sağlamak da bizlerin asli görevi olmuştur. Dolayısıyla, yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte Birliğimize bağlı Kooperatiflerimiz ara vermeden faaliyetlerine devam ederken, gerek Yöneticilerimiz, gerekse Personellerimiz sağlıklarını riske atarak ortaklarına bu zor günlerinde destek olmak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu nedenle siz değerli Yöneticilerimize ve çalışanlarımıza yürekten Kurullarım adına Teşekkür ediyorum. dedi
Bu sıkıntılı süre içerisinde, Kooperatiflerimiz kredi borçlarını tahsil yoluna gitmediği gibi, Kooperatif ortaklarının takibindeki borçlara 2020 ve 2021 yılında olmak üzere, iki kez borçları yeniden yapılandırma imkanı sağlanmıştır. Bu süreçte hiçbir şekilde borcunu vadesinde ödeyemeyen ortaklarımıza yasal takip uygulaması gerçekleştirilmemiştir. Ayrıca; bildiğiniz gibi vadesi gelmemiş borçların ertelenmesi için Merkez Birliği ve Üst Birliklerimizce yapılan çalışma ve girişimler neticesi üç kez taksitlerin ertelenmesi sağlanmıştır. dedi
Geride bıraktığımız 2018, 2019 ve 2020 yılları içerisinde piyasa şartları nedeniyle faizlerin inişli çıkışlı olmasına rağmen, daha önce %4.5 faiz oranıyla kullandırılan kredilerin faiz oranı artışından etkilenmemesi için yoğun çaba sarf edilerek esnaf ve sanatkarımızı büyük bir yük getirecek olan faiz farkının hazine tarafından karşılanması sağlanmıştır. Ayrıca; 01 Aralık 2020 Tarihinde Banka tarafından uygulamaya konulan Kredilerin %10’nun Paraf Esnaf Karta yüklenmesine de 08 Temmuz 2021 tarihi itibariyle son verildiğini hatırlatırken; bu hususlarda da büyük emeği geçen Genel Başkanımıza burada şükranlarımı arz ediyorum. dedi
Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Teşkilatı olarak; Türkiye Geneline baktığımızda ise, 32 bölge ve  958 Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, Banka ile Esnaf-Sanatkar arasında üstlendiği kefalet sorumluluğu, özellikle 2003 yılından itibaren sürekli büyüyen ve hızla kurumsal bir yapıya bürünen teşkilatımız 31 Ağustos 2021 yılı itibariyle Esnaf ve Sanatkarımıza  65.6 MİLYAR TL. Plasman kullandırdığını söyledi. Aynı zamanda TESKOMB Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yaptığını belirten başkan Mehmet Baybağan; Son 18 yıl içerisinde gösterdiği gelişimle bir marka haline gelen ve sunduğu hizmetler hem esnaf ve sanatkarımız ve hem de Hükümetimizce takdir edilen TESKOMB teşkilatının bu başarısı, teşkilatımızın önderi Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül’ün liderliğinde tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla birlikte örnek bir dayanışma içerisinde yürüttüğümüz özverili çalışmalarımızın bir sonucudur. dedi.
Başkan;
32 Bölge Birliğinden oluşan, TESKOMB’un Türkiye genelindeki bu tablo içerisinde ise; 20.Bölge Birliği olarak,  31 Ağustos 2021 Tarihi itibariyle birliğimize bağlı 45 Kooperatifin kefaletiyle kullandırmış olduğu toplam kredi miktarı 2 Milyar 671 Milyon 650 Bin TL. olmuştur.” Birliğimiz 32 Bölge birliği içerisinde ise ilk 7’in içerisinde yer aldığını söyledi. Başkan konuşmasında;   Piyasa şartlarına göre en ucuz maliyetli kredinin esnaf ve sanatkarlara Kooperatiflerimiz kefaletiyle, Halk Bankasından kullandırıldığını belirtti.
225 Bin TL.ye kadar kredi;
Başkan Mehmet Baybağan kredi şahıs üst limitleri hakkında şu bilgileri verdi: “Kredi üst şahıs limitleri 225 bin TL.ye çıkartılmış olup; 1. ve 2. grup Kooperatifler 225.000.-TL. 3. ve 4. grup Kooperatifler 175.000.-TL. 5. grup Kooperatifler 150.000.-TL. 6. ve 7. grup Kooperatifler ise 125.000.-TL. ye kadar kredilere kefalet vermektedirler. 
“Yapılandırma ile ortaklarımız nefes aldı”
Pandemi sürecinde Esnafımızın sıkıntıya düşmemesi için; Merkez Birliğince 13 Temmuz 2020 tarih ve 2020/17 sayı- 17 Mart 2021 tarih ve 2021/ 07sayı - 29 Nisan  2021 tarih ve 2021/ 08  sayılı genelgeler  ile Kooperatif takibine intikal eden ortak borçlarına yapılandırma getirildiğini, 31 Temmuz 2021  tarihine kadar Kooperatiflere başvuruda bulunan ve kredi borcu takibe intikal eden ortaklara genelge hükümleri doğrultusunda yapılandırmalar yapıldığını kaydeden Başkan Baybağan, bu sayede zor durumdaki esnaf ve sanatkarların bir nebze olsun nefes alma imkanına kavuştuğunu söyledi. 
Her zaman Esnaf ve Sanatkarlarımızın yanında yer alan, her türlü desteği esirgemeyen; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ’a, Başkan Yardımcımıza, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkan ve Yardımcılarımıza, Hazine ve Maliye Bakanımıza, Ticaret Bakanımıza, diğer tüm Bakanlarımıza, Sanayi, Ticaret, Enerji Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanımıza, Milletvekillerimize, T.Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan’a, Yardımcılarına, Bölge Koordinatörlerine, Şube Müdürlerine, ilgili Bakanlıklarımızın değerli bürokratlarına, sonsuz şükranlarımı arz ediyor, desteklerinin devam edeceğine yürekten inanıyorum.
Seçimli Genel Kurulda 20.Bölge (Konya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Aksaray, Karaman) Birliğinin 2018, 2019 ve 2020 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyetleri ile gelir-gider hesapları ve 2021, 2022 ve 2023 yılları tahmini bütçeleri oy birliği ile kabul edildi. Birliğe bağlı 45 Kooperatife ait 124 delegenin yer aldığı ve tek liste ile gidilen seçimlerde, Birlik Başkanı Mehmet Baybağan açık oylama ve oy birliği ile güven tazeledi. 3 Yıllığına seçilen, 20.Bölge Birliğinin yeni yönetiminde şu isimler yer aldı: Mehmet BAYBAĞAN, Mahmut Emin BİRLİKTİR, İbrahim TURGUT, Mustafa OYMAK, Kenan BELGİN, Ülkü Yaşar ALTIN, Memduh GÖNER, Refik PEHLİVAN, Recep KÖKES, Birol ABİT, Necati ERDOĞDU Denetim Kurulu Üyeliklerine ise; Gazi TEZEL, Abdullah ŞENYURT, Ahmet SARI’dan oluştu.
Başkan; Genel Kurulumuzun Kefalet Kooperatiflerimize, Esnaf ve Sanatkarlarımıza hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle, Pandeminden uzak 2021 ve diğer gelecek yılların Ülkemize huzur getirmesini ve hayırlara vesile olması temennisiyle bereketli ve kazançlı geçmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, katılımlarınız için Yönetim Kurulum olarak hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, diyerek sözlerini bitirdi.  

baskan-mehmet-baybagan-yeniden-secildi.jpeg

baskan-mehmet-baybagan-yeniden-secildi-001.jpeg                                                                                                                                   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.