Başkan Özaltun, ‘Kervan Belgeseli’ Çekim Setinde
Anadolu Selçukluları devrinde kullanılan tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan, “Kadim medeniyet yol hikayesi: Kervan” belgeselinin çekimleri için Iğdır ilinden yola çıkan kervan, çekimler için Konya’nın Beyşehir ilçesine de geld
Anadolu Selçukluları devrinde kullanılan tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan, “Kadim medeniyet yol hikayesi: Kervan” belgeselinin çekimleri için Iğdır ilinden yola çıkan kervan, çekimler için Konya’nın Beyşehir ilçesine de geldi.
Yeşildağ Mahallesi yakınlarındaki göl sahilinde ‘masal’ sahnesinin çekimini yapan set ekibini Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da ilçedeki yoğun mesaisi arasında ziyaret etti. Başkan Özaltun yapımcı, yönetmen ve oyuncularla buluşmasında bir süre sohbet ettiği set ekibini Beyşehir’de misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Kervan projesinin bir belgesel ve kitaptan oluştuğunu anlatan Proje Koordinatörü İbrahim Duvarcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Başbakanlığın desteğiyle ve THY ana sponsorluğunda hayata geçirilen kervan belgeselinin Beyşehir ayağındaki çekimler için ilçede bulunduklarını belirterek, “Kervan belgeseli, bin 920 kilometrelik Iğdır ilindeki Şerafettin Han’dan itibaren Antalya’ya kadar olan ve Selçuklu döneminde kullanılan yaklaşık 800 yıl önceki kervan yolunu kat etmeyi planlıyor. Iğdır’dan başlayıp Erzurum, Erzincan,Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Burdur ve Antalya’da son buluyor. Bu tarihi İpek Yolu’nun en bilinen güzergahı ise burası. Bazı güzergahlar da var tarihi diyebileceğimiz ama ana yol burası. Selçuklular döneminde bu yol sadece ticaret yolu olarak kullanılmamış, aynı zamanda ilim insanları, ustalar, arifler, sanatkarlar da bu yolu kullanmış ve o dönem Anadolu dünyanın merkezi malumunuz. Konya’da o dünyanın tam merkezi. Çünkü başkent, baş şehir. Bu baş şehirlikte hala hem Konya’da hem Konya’nın ilçelerinde görebildiğimiz bir şey. Bugün bulunduğumuz Beyşehir’de nihayetinde Eşrefoğlu Beyliği’nden dolayı özellikle Eşrefoğlu camisinden dolayı dünyanın en kayda değer şehirlerinden biri kabul ediliyor. Sebebi camiden dolayı ve cami de UNESCO tarafından dünya tarihi koruma mirasına aday yapılardan birisi.”dedi.
HEM BELGESEL, HEM DE KİTAP OLACAK…
Duvarcı, Türkiye’de tamamı ilk 4K çekilen bir belgesel olarak yapımla ilgili olarak ‘drama belgesi’ türünde ülkede bu ölçekte yapılan hiçbir belgesel olmadığına da vurgu yaparken, “Belgesel nedir, görüntüler üzerine metin okursunuz. Bu tamamıyla ayrı bir formatta çekiliyor. Belgeselin her bölümünün başında ve sonunda ana temasına uygun hikayeler de anlatılıyor ve canlandırmalar yapılıyor. Şu anda burada yaklaşık 90 kişiyiz. Ama zaman zaman hanlarda bu sayı 120 kişiye kadar çıkıyor. Anadolu Selçuklu kervanlarında çok sayıda deve ve at da var. Fakat günümüzde bu kadar çok deveyi ve atı bir araya getirip bir yerden bir yere yürütmek mümkün değil. Çünkü yollar artık kara yolu. O klasik güzergahları, kervan yollarını kullanma imkanınız yok, yani kırk tane deveyle Konya-Beyşehir karayolunda yolu kat etmeye kalktığınız zaman her halde saatlerce o yolu kapatmanız lazım. Bu mümkün değil. Nüve olarak 5 deve, 6 deve, 5 at ve diğer canlılar. Buna zaman zaman sürülerimiz , köpeklerimiz, kekliklerimiz, güvercinlerimiz, tavşanlarımız falan da ilave ediliyor. Fakat temelde gördüğünüz şey 5 deve ve 5 attan oluşan mini bir kervan.Belgesel, 12 bölümden oluşuyor, 30’ar dakikalık ve dünyanın büyük kanalları için hazırlanıyor. Türkiye’de de TRT1’de yayınlanması planlanıyor. Bunun dışında Anadolu Selçuklu Kervanları’nın bütün hepsini ihtiva eden yapılacak bir kitap da bu projenin eki. bir projeden bahsediyoruz.”diye konuştu.
BEYŞEHİR’DE “MASAL” SAHNESİ ÇEKİMİ…
Duvarcı, belgesel çalışmasının yaklaşık 5 yıl önce fikri ortaya konan 5 senelik bir çalışmanın bir ürünü olduğunu da belirtirken, Prof. Dr. Osman Eravşar, Yrd. Doç. Tacettin Şimşek, Sadık Yalsızuçanlar, Mehmet Balaban, Fatih Sezgin, Ömer Faruk Çetin, Tamer Yiğit ve kendisinden oluşan bir ekiple bu projenin çatısını kurduklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Şu anda 20 civarında ana kast oyuncumuz var. Bunların en önemlisi Yılmaz Şerif. Bir Yeşilçam emektarı. Nihayetinde ikinci olarak da Ergun Kuyucu’yu sayabiliriz. Ergun Kuyucu’da Türkiye’nin bir çok önemli dizisinde boy göstermiş bir ekran yüzü. Beyşehir’de ise bir masal sahnesini çekiyoruz. Burada bir günlük çekim olacak ama genel çekimler yaklaşık bir yıl sürecek. Konya merkez ve ilçelerinde de çekimler yapılacak. Şu anda çekimlerin ilk aşamasındayız. Konya merkezde Zazadin Han ana mekanlardan birisi. Yine Beyşehir yolu üzerindeki Kızılören Han ve Emirkan Demirhan ana mekanlardan ikincisi. Nihayetinde Beyşehir Gölü de bu anlamda kervanın kat ettiği güzergahta olması için tercih edildi. Burada ki çekimler bir gün süreli. Ama Konya’nın diğer ilçelerinde Karapınar ve Konya merkezde çekimlerimiz devam edecek.”
BEYŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZALTUN DA ÇEKİM SETİNDE: “KERVAN’I BEYŞEHİR’DE MİSAFİR ETMEKTEN MUTLULUK DUYDUK”
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirilen bir belgeselin çekimlerinin Beyşehir’de de yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, şunları kaydetti:
“Iğdır’dan başlayıp Antalya’ya kadar uzanan, yani eski ismiyle İpek Yolu denilen yerde bir kervan belgeseli çekiliyor ve bu belgeselin ayağının bir tanesi de Beyşehir’de. Dizi setini ziyaret ettik, ve oyuncularıyla konuştuk. Onlarda, ‘’tarihte kervanın Beyşehir’den geçmesi doğruymuş’ dediler. Bu doğal güzelliği görünce çok mutlu oldular. Belediye olarak dizi oyuncularımızı Beyşehir’de misafir ettik. Beyşehir’in daha gezilmemiş, görülmemiş yerlerini anlattık, tanıtmaya çalıştık. Aldığımız bilgilere göre, Kervan belgeseli çekimleri 30’ar dakikadan oluşan 12 bölüm halinde çekiliyormuş. Yaklaşık bir yıl boyunca devam edecek çekimlerin ardından 360 dakikalık bir görüntü oluşacak, bu da şunu gösteriyor, ortada çok yoğunlaşmış bir emek var ve 4K kalitesinde ilk defa çekilen bir belgesel olduğunun anlatılması da bizi ayrıca mutlu etti. Bu belgeselin 4K kalitesinden çekilen Türkiye genelindeki ilk belgesel olduğunu söylediler. Hem yurt içinde TRT kanalımızda, hem de yurt dışında gösterime gireceği ifade edildi. Yine gösterimlerden sonra da bu belgeselin bir kitabının da çıkacağı anlatıldı. Dolayısıyla görselinin yanısıra yazılı da olacak bu belgesel, Beyşehir’imizin de yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasına önemli katkılar sunacak. Bundan dolayı cumhurbaşkanımız ve başbakanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve set ekibine başarılar diliyorum.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.