Çiftçinin ekmek kapısı Kamış
İlçemizde, Akgöl Sazlığı'nda yetişen kamışlar bölgedeki çiftçinin ekmek kapısı oldu.
Akgöl Sazlığında toprak yapısının tuzcul bir yapıya sahip olması ve kamışları besleyen su kaynaklarının tatlı su olması nedeniyle yetişen kamışların fiziki yapısının düzgün, mutemedi yüksek, dışının altın sarısı rengindeki özelliklerinden dolayı AB ülkelerinde rağbet görüyor.
AB ülkelerinde yalıtım malzemesi olarak kullanıldığı öğrenilen kamışların Ereğli ve ülke ekonomisine büyük katkıları olduğu belirtildi. Bağ başına ortalama 1.4 euro üzerinden üretimi yapılan kamışlar Adabağ, Tatlıkuyu ve Bögecik Köyünde yaşayan çiftçiler tarafından kesilerek saz ihracatı yapan firmalara satılıyor. Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle sulak alanların azalmasına paralel olarak kamış alanının da daraldığı belirtilirken, 2005 yılında 800 bin ile 1 milyon arasında bağ üretimi gerçekleşirken geçtiğimiz yıl bu rakamın 100 bin bağa kadar düştüğü öğrenildi. Su miktarının artmasıyla kamış üretiminin de artacağını ifade eden yetkililer, sazlıkların su tutması için çalışmaların hız kazandığını ve suların yükseldiğini ifade ettiler. Sazlıkları besleyen Ereğli Arıtma ve Organize Arıtma Suları ile Zengen bölgesinden tahliye kanalıyla gelen suların sağlıklı bir şekilde sazlıklara ulaşması halinde sazlıkların yeniden canlanacağını ifade eden yetkililer, "Tahliye edilen suları kapalı sistem ile sazlıklara ulaşmalıdır. Sürekli akacak olan su sazlıkların yıl boyunca canlı kalmasını sağlayacak ve kuşların üreme ve beslenmelerini tetikleyecektir. Bu konuda başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır" diye konuştular.
Sazlıkların şu an bölgeye has yerli su kuşlarını barındırdığı, göç dönemlerinde flamingo, balıkçıl, allı turna, Pelikan gibi kuşlara da ev sahipliği yaptığı öğrenildi. Bu kuşların daha iyi tespit edilmesi ve incelenmesi için kuş gözlem evinin yapıldığı hatırlatıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.