Dereyüzünün toroslar’daki sarayı yetkililerden ilgi bekliyor!

Dereyüzünün toroslar’daki sarayı yetkililerden ilgi bekliyor!

Konya’nın Halkapınar ilçesi Dereyüzünün mahalleleri içerisi ve toroslardaki sarayı bölgeye ilgiyi artırıyor.

Halkapınar’ın Kayasaray ve Çakıllar mahalleleri arasında olan bu kale  halk tarafında bölgenin sarayı olarak biliniyor.

Kral Mindos eşi  ve çocuğu için  yapıldığı tahmin ediliyor. kral kaya mezarının özellikleri 2 kişilik yatağı olan, sutunları olan  birçok değişik figürleri olan  2. katında ise çocuk beşiği süslemeli sutunlları olan bir kaya mezarıdır. Tepede ise iki kilise birçok yıkılmış odalar ve surlarla çevrili bir kaledir.

2 ayrı kalesi bulunan birisi saray kaya mezarı ve odalar olan biriside aşağıdaki bilgileri olan mindos kalesi kayasaray köyünün içindedir. Saray  ve kaleimindos,un bölge halkı tarafından gerekli ilginin gösterilerek turizme kazandırılması beklenilmektedir.

MİNDOS KALESİ KAYASARAY KÖYÜNDE, Halkapınar İlçesinin 9 km doğusunda bulunmaktadır.

Kayasaray köyü: Orta Torosların en yüksek ikinci dağı olan (3430 metre) Aydos dağının önünde tabiatın içeriye doğru oyduğu bir vadide yükselen sivri kayaların önünde kurulmuştur. Köyün rakımı 1700 metredir. Mindos kalesi: Kayasaray’ın 150 metre doğusundadır. Halk tarafından: Kale-i Mindos olarak da bilinir. Kayanın çevresinde kale yapısı olduğu söylenmekte, ancak kaleden günümüze ulaşan bir yapı kalmamıştır. Çok fazla erozyon geçirmiş bir alan, 1980’lerde tepeden düşen kayalar köy evlerine ve insanlara zarar verdiği için afet bölgesi ilan edilmiş ve köy yamaca taşınmıştır. Ama günümüzde köylüler, sivri kayaya alışkanlık ve çeviklikle 15-20 dakikada tırmanıyorlar. Dolayısı ile kale yapıları da muhtemelen tepeden yuvarlanan kayaların altında kalmıştır. Yukarıdan düşen kayalarda kale surlarının yapı taşları olma ihtimali bulunmaktadır.

Kayasaray’da Mindos Kalesi büyük olasılıkla kaya kütlesinin yamaçlarına kurulmuş kaledir. Bu kaleden: Hititler, Frigyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar yararlanmıştır. Kalenin üstünde Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu düşünülen üzerine haçlar kazınmış mermer taşlar bulunur. Osmanlı dönemine ait kitabeli taşlar da görülebilir. Hatta bugün köy cami kapısının üstünde bir kitabeli taş bulunmaktadır ki, bu taş Kanuni Sultan Süleyman dönemine aittir.

1-605.jpg2-605.jpg4-387.jpg5-228.jpg6-165.jpg7-125.jpg9-083.jpg10-071.jpg12-048.jpga8c3102f-6d77-46e3-87af-c8eeb25a532c.jpg95509312-690a-4efe-9e5e-a242db0c7a23.jpg13.jpg8-102.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.