'Goji berry' meyvesi üreticisinin yüzünü güldürüyor

'Goji berry' meyvesi üreticisinin yüzünü güldürüyor

Arkadaş tavsiyesiyle ektiği 'goji berry' meyvesini, kilosu 100 liradan Avrupa'ya ihraç ediyor.

Aksaray'da yaşayan Mehmet Çelik, 7 yıl önce orman mühendisi arkadaşının tavsiyesi üzerine Hasandağı eteklerine 'goji berry' fidanları dikti. Halk arasında 'kurt üzümü' olarak bilinen meyveden şu an yıllık 25 ton üreten Çelik, ürünlerin büyük bölümünü Avrupa'ya ihraç ediyor. Ürünlerin kilosunu 100 TL'den satan Çelik, geçen yıl dekar başına 25 bin TL kar etti.

Mehmet Çelik, 7 yıl önce Hasandağı eteklerinde bin 300 rakımlı Kargın köyüne, anavatanı Tibet olan 'goji berry' fidanlarını dikti. Üretimin istenilen seviyede olması ve taleplerin artmasıyla tarlasını 57 dekarlık alana çıkaran Çelik, yıllık ortalama yaş ve kuru 25 ton goji berry meyvesi üretiyor.

DEKARDAN 25 BİN TL GETİRİSİ VAR

Son 2 yıldır yoğun talep olduğunu belirten Mehmet Çelik, "Son 2 yıldır iç piyasadan goji berry'e yoğun bir talep var. Bağışıklık sistemini güçlendirip vücut savunmasını arttırıyor. Çinlilerin bunu COVID-19 ile mücadelede kullandıklarını biliniliyor. Yurt dışından ciddi talepler alıyoruz. Özellikle Anadolu'da genel olarak doğal yetiştirilen goji berryler için Avrupa Birliği 2015 yılında Çin'den ithalatı durdurdu. Türkiye, İtalya, İspanya ile Bulgaristan'dan ürün talep ediyorlar ve tercihlerini en çok Türkiye'den yana kullanıyorlar. Bizim verdiğimiz toptancılar ürünün yüzde 80'i ile 90'ını yurt dışına gönderiyorlar. Geçen sezon bütün masrafları çıkınca dekar başına 25 bin TL kar elde ettim. Geçen sezon kilosunu 80 TL'den bu sezon ise 100 TL'den veriyoruz. Daha hasat yapmadan ön sözleşmeyle satış yaparak elimizdeki ürünleri bitirdik." diye konuştu.

ekonomi-arkadas-tavsiyesiyle-ektigi-gojy-berry-14452255-2429-amp.jpgekonomi-arkadas-tavsiyesiyle-ektigi-gojy-berry-14452255-2885-m.jpgekonomi-arkadas-tavsiyesiyle-ektigi-gojy-berry-14452255-3649-m.jpgekonomi-arkadas-tavsiyesiyle-ektigi-gojy-berry-14452255-8171-m.jpg

Arkadaş tavsiyesiyle ektiği 'gojy berry' meyvesini, kilosu 100 liradan Avrupa'ya ihraç ediyor

"MAYISTAN KASIMA KADAR 7-8 KEZ ÜRÜN ALIYORUZ"

Üründen, turşu ve reçel de yapıldığını ifade eden Çelik, "Biz turşu, reçel, marmelat, çay ve balını yapıyoruz. Birçok gıda sektöründe de kullanılıyor. Zahmeti az olan bir bitki ve su isteği az. Herhangi bir hastalığı yok. Ürünün tek zararlısı kuşlar. Kuşlar içinde fileyle önlem alıyoruz. Zor olan kısmı ise toplanmasıdır. Meyveleri tek tek topluyoruz. Birden fazla işçiyle yapılması gereken bir iş olduğu için köydeki kadınlara da çalışma imkanı sağlamış oluyoruz. Köyde goji berry üzerine bir de kadın kooperatifi kurduk. 35 dekar alana Tarım İl Müdürlüğü tarafından bir bahçe kuruluyor. Mayıs ayında çiçek açmaya başlıyor ve kasım ayına kadar sezonda 7 - 8 kez ürün alıyoruz. Analizlerde ürünün selenyum açısından çok zengin olduğunu fark ettik. Diğer şehirlerde yetişen goji berry ile arasında ciddi bir selenyum farkı var. Selenyum insan vücuduna çok faydalı.,Her meyvede bulunmuyor ve bulunan meyvede ise çok az miktarda bulunuyor. Bunun sebebi ise Hasandağı eteklerinde bulunmamızdır. Anadolu'nun atıl vaziyette olan ve kurak topraklarında rahatlıkla yetişen bir bitki. Kurak ve atıl vaziyette olan topraklarımız goji berry ile değerlendirilebilir?" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.