San’dan çiftçi mitingi değerlendirmesi

San’dan çiftçi mitingi değerlendirmesi

Önceki gün Niğde’de düzenlenen çiftçi mitingine katılanlar arasında CHP Ereğli İlçe Teşkilatı yönetimi de yer aldı. Mitingin ardından CHP İlçe Başkanı Fatih San, miting ile alakalı yaptığı yazılı açıklamada önemli değerlendirmelerde bulundu.

San açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Niğde CHP’nin düzenlemiş olduğu mitingine Ereğli örgütü olarak katıldık. Soğuk bir havaya rağmen kalabalık bir halk topluluğu vardı. Niğde de çiftçinin gündemi patates 100 krş olan patates ihracata gitmezse çürüyecek.

Tarım memleketi olan komşu ilimiz mazot fiyatlarının yükselmesi, ilaç fiyatları, gübreden dolayı ürettiği tarım ürünlerde para etmeyince çok zor durumda kalmışlar. CHP Milletvekillerinin yirmiye yakın katılım olduğu bu mitingde Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın konuşmasıyla başladı. Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve Grup Başkanı Muharrem İnce birer konuşma yaptılar. Çiftçi isyanları oynuyor bu güzel ülkemde üreten kaybediyor. Toprak kokan elleriyle tüm yıl çabasına rağmen ürettiğinin karşılığını alamıyor. Bu ülkenin üretmeye ihtiyacı var. Elma ve kiraz üretiminde söz sahibi olan Niğde bu ürünlerde de beklediğini alamamış. Dışarıdan elma gelirken bizim üreticilerin elinde kalıyor ürettiği mallar. Kirazı burada üretici 1 TL ye satamazken İstanbul da gros marketlerde 6 liraya satılıyor. Üreten değil yine yabancı marketler para kazanıyor. Bu marketler sattıkları ürünlerin %70 ni ithal ediyorlar. Ülkemiz bu şekilde yabancı marketlerin yabancı ürünlerini alıyor yerli üretici Pazar bulmakta zorlanıyor. Suriye’den giren kontrolsüz hayvan ve bitkisel ürünler üreticileri bitirme noktasına geldi. Karapınar da bile ayda binin üzerinde Suriye kuzuları kesildiği için bizim üreticimiz malı yine para etmeyecek. Suriye den giren kaçak zeytinlerden dolayı Zeytin üreticisi de zor durumda kaldığı konuşuluyor. Niğde’nin bu tarımsal üründen dolayı 450 milyon TL kaybı olduğu belirtildi. Bu durumdan çiftçiden sonra en zor durumda olan esnaflar. İşler yavaşlamış. Mitingin olacağı gün AKP Niğde Milletvekili açıklama yapmış Patates üreticilerin destek verileceği konusunda. Bugüne kadar neden sesiniz çıkmadı diye sormazlar mı? Konuşmalar yapılırken çiftçiler isyanlarını dile getirdiler. Patateslerin alanlarda asılı durması bir isyanın sembolüydü. Çiftçi AKP den umudunu kaybetti. Mazotu 1,5 TL yapacak olan CHP, mazotunu ucuza alan çiftçi kardeşim tarlasını daha iyi işleyecek daha çok üretecek daha çok kazanacaktır. Tüketici olarak bizlerde ülkemizin güzel ürünlerini tüketmeliyiz. Bilinçli tüketici olmak zorunluluğumuz vardır.

Üreten bir ülke, ürettiğini dışarı satacak pazarları yaratmalıyız. Yoksa üretici kardeşlerimiz zarar ettiği sürece toprak satışları yabancılara artarak devam edecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.