San'dan Ereğli Yatırımları Değerlendirmesi

San'dan Ereğli Yatırımları Değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Fatih San, Ereğli’nin İl Özel İdaresi tarafından belirlenen 2013 yılı yatırım bütçesini değerlendirdi.

Değerlendirmeler hakkında yazılı bir açıklama yapan San, açıklamasında şunlara değindi: “Türkiye genelinde il özel idarelerinin 2013 yılı bütçeleri görüşülerek kabul edilmeye başlandı. Basından takip ettik Konya İl Özel İdaresi bütçesi de kabul edildi.

Hükümet partisinin yetkilileri basınımıza adeta övünerek,  2013 yılında Ereğli’mize yatırımlar için ayrılan ödenek tutarının toplam 4 milyon 697 bin lira olduğunu duyurdular. Bizim insanlarımızda sessiz sedasız bu durumu kabul etti.  Ancak bu rakam Ereğli büyüklüğündeki bir kent için bizi kuşkuya düşürdü. Bizlerle aynı büyüklükte ki diğer komşu illerin bütçelerine bir bakalım dedik. Bakın ne gördük. 

 Karaman İl Özel İdaresi 2013 bütçesi 20 milyon Türk Lirası.  Aksaray İl Özel İdaresi 2013 bütçesi 25 milyon Türk Lirası.  Niğde İl Özel İdaresi 2013 bütçesi 25 milyon Türk Lirası.  Konya il özel idaresi 2013 bütçesi 165 milyon Türk lirası.Biz bu rakamları Ereğli açısından, bir de şöyle okuduk;

Karaman’ın toplam nüfusu 234 bin kişi ve kişi başına 85 Türk Lirası düşüyor. Aksaray’ın toplam nüfusu 378 bin kişi ve kişi başına 66 Türk Lirası düşüyor. Niğde’nin toplam nüfusu 337 bin kişi ve kişi başına 75 Türk Lirası düşüyor. Ereğli’nin toplam nüfusu 135 bin kişi ve kişi başına 35 Türk Lirası düşüyor.

Değerli hemşerilerim soruyorum:  Bu şartlarda Ereğli’nin aldığı yatırımla övünmek,  şehrin kalkınmasını beklemek mümkün müdür?  Üstelik Konya’nın kalkınmada 5. bölgede olduğu bir durumda Ereğli’ye neredeyse hiçbir yatırımcı gelmezken. AKP iktidarı döneminde hiçbir büyük yatırım Ereğli’ye kazandırılamamıştır.  Konya’dan Ereğli’ye ayrılan pay çok komiktir. Yüzde olarak 35 de 1 düşmektedir. Ereğli için sevinilecek açıklanacak bir durum göremiyorum. Ereğli’ye düşen pay bu diyorlarsa itiraz etmiyorlarsa burada çok büyük bir zafiyet var demektir. 

Anlaşılıyor ki, Büyük Şehir Yasasıyla birlikte Ereğli Belediyesi’nin bütçesi de küçülecektir. Ereğli’ye çok yazık ediliyor. Komşu illere gelen yatırımcılar Ereğli’yi tercih etmiyorlar. Ereğli insanı işsiz güçsüz, kahve köşelerinde zaman geçirmektedir. Okumaya giden öğrenciler Ereğli’ye dönmemektedir, Ereğli hızlı bir şekilde beyin göçü vermektedir. Ereğli’ye ayrılacak payın en az 15 milyon olması beklenir. Bunlar sağlanamıyorsa Ereğli küçülmeye kağnı hızıyla yol almaya devam edecektir. 

Ereğli’nin milletvekili olan Cem Zorlu Bey, AKP’nin il genel meclis üyeleri ve ilçe yöneticilerinin bu konuda çok daha duyarlı olması gerekmektedir. Çünkü bu arkadaşlarımızın hepsi halkımız tarafından Ereğli’mize sahip çıkmak, menfaatlerini savunmak için seçilmişlerdir. Duyarlıyız ama gereken payı alamıyoruz diyorlarsa, diyecek bir şey kalmıyor. Bütçe görüşmelerinde bizim sorumluluğumuz yok, bizim görevimiz değil deme hakları hiç yok. Bu bütçe içinize siniyor, kabul ediyorsunuz ki, çıkıp övünerek açıklıyorsunuz. Bunları Ereğli halkıyla paylaşmak zorundasınız. Ereğli’nin bu kadar az pay almasını kimse kabullenemez kusura bakmayın. Ereğli halkının bunları iyi analiz etmesi sorumluluğu olanlardan hesap sorması gerekiyor. Kısacası Ereğli ufak paylarla, yatırımlarla, ağzına sürülen bir parmak balla oyalanmakta, bir çocuk gibi kandırılmaya çalışılmaktadır.  Bu gemisini kurtaran kaptan anlayışıyla Ereğli’de sanayi, alt yapı, sağlık, eğitim, köy yolları,  içme suları yatırımlarının bir an önce tamamlanması mümkün değildir. 

Bilgi çağında jet hızıyla hareket eden bir dünya ticaretine uzaktan bakmaya mecbur kılınacak. Ereğli insanı işsiz güçsüz yaşamaya devam edecektir bu kadim şehre yazık olmaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.