Yem Bitkilerinde Gözle Görülür Artış

Yem Bitkilerinde Gözle Görülür Artış

Hayvancılığın olmazsa olmazı olan kaba yem Ereğli’de geçen yıla göre %25 arttı. Desteklemeye tabi olan yem bitkileri 2006 yılında 25 bin dekar iken 2012 yılında 73 bin dekar oldu.

Özellikle büyük baş hayvancılığın her geçen yıl büyük oranda arttığı Ereğli hayvancılığının en büyük sorunu kaba yem ihtiyacı. Üreticiler bu sorunun giderilmesine yönelik yem bitkileri ekilişlerini her yıl artırıyorlar ve ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaya çabalıyorlar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, yem bitkileri ekilişlerinin daha önceki senelere oranla bir hayli arttığını ama buna rağmen henüz kaba yem ihtiyacını giderme anlamında yeterli olmadığını belirtti. Geri kalan ihtiyaçların meralardan sağlanması gerektiğini söyleyen Özgüven, bu konuda da köy muhtarlıkları ve vatandaşların kamu kurumu olan bizlerle birlikte hareket ederek meraların korunması, münavebe uygulanması, gerekiyorsa ıslahı gibi çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Meralarımızı Birlikte İyileştirelim”

Vatandaşların mera otlatma tarihlerine uygun bir şekilde ve mera alanlarını başka amaçlar için işgal etmeden faydalanılması gerektiğini vurgulayan İlçe Müdürü Özkan Özgüven, “Bilindiği üzere Bakanlığımız her yıl yem bitkileri ekilişlerine destekleme vermekte ve bu miktar her yıl büyük bir artış göstermekte. Örneğin Ereğli’de 2006 yılında desteğe tabi alan yaklaşık 25 bin dekar iken 2012 itibariyle yaklaşık 75 bin dekar alanda yem bitkileri ekilişi yapılmıştır.” dedi ve 2012 yılında verilen toplam destekleme miktarının 2006 ya oranla kendini 2’ye katlayarak yaklaşık 4.5 Milyon TL’ye ulaştığını belirtti.

Özellikle Silajlık Mısır tarımının her geçen yıl arttığını söyleyen Özgüven, “Geçen yıl 35 bin dekar alana yaklaşık 2 Milyon TL destek verilirken bu rakam bu sene 51 bin dekar alanda yaklaşık 3 Milyon TL olarak verilmiştir. Yem bitkileri artışı sadece mısır tarımı ile sınırlı kalmayıp her yıl yonca ve fiğ ekilişlerinde de artışlar gözlemlenmektedir.” diyerek 2012 itibariyle fiğ ekilişine yaklaşık 410 bin TL, Yonca ekilişine ise 1.1 Milyon TL destekleme verileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.