Mustafa Özyıldız

Mustafa Özyıldız

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ ŞU EREGLİDEN ?

       Sevgili hemşerilerim, ünlü sözü bilirsiniz: "Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür" yani"İnsan belleği unutkanlıkla meşhurdur" demektir. Önce birgeriye dönüp  hatırlayalım,

Eskiler “seçim sath-ı mailine girildi” derlerdi,  yerel seçim süreci başladı.

 

Ereğli siyasetine  bir bakarsak  Deli Mustafa AĞA dan başlayan süreçte M Fuat GÖKBUDAK ,aRasim EREL, DP’den Sebahattin SAYIN; AP ve DP’den Dr. Faruk SÜKAN; CHP’den Ali GÖKBUDAK, Salim EREL.Nihat Harmancı ,’ DYP’den Hasan AVŞAR ,Şaban Karataş Cem Zorlu ile devam eden trend yerel siyasette Kenan AKPINAR, Selçuk BAYBURT, Ali Talip ÖZDEMİR  gibi İDDEALI BAŞKANLAR  ve Ereğli dışındaki EREĞLİLİLER olarak ise Murteza ÇELİKEL ,Nimet BAŞ ,Burhanettin UYSAL gibi farklı isimler ,şehrin siyasetinde ve  hafızasında az çok  yer ettiler.

1950-1960larda Ereğli, 30-35 bin ilçe nüfusuna karşılık, 3 bin çalışanı ile İç Anadolu’nun ve Cumhuriyet ilk dönem sektöründeki  en büyük entegre tesisi sayılan Ereğli Sümerbank Bez Fabrikası İvriz Köy Enstitüsü ve Merinos Çiftliği ve Fidan ve Zirai çiftliklerle döneminin ileri tarım ve sanayi kenti  özelliğinde modern kent yaşamıyla Konya'nın Paris i namıyla meşhur  olmuş Yeşil Ereğli de politik ortam olarak fabrikanın etkisi ve o yılların politik konjonktürü alakalı işçi hareketleri ve sendikacılık güçlü idi. 1970 ler de Seçimlerde kentte %40-50 oy oranlarında oy alabilen  sol partiler 1980li yıllarda %40lar mesabesine düşmüş, 2000 ler den sonrada %25-35 bandına gerilemiş durumdadırlar. Sağ partiler  bu süreçte önce %50 sonrası 2000 ler  ve sonrasında %70  oranına ulaşmışlardır.

BELEDİYE

       Eskilerin deyimiyle “şehrül-emin” şehrin güvenilir adamı, günümüz Türkçesiyle belediye başkanı; şehrin reisi, beyidir.

 Soru şu ; belediye başkanı olan/olacak kişiler şehirleşmeden, alt yapıdan, mimariden, ulaşımdan anlıyor mu? Sosyolojiden, psikolojiden ne kadar haberleri var? Şehri tanıyor mu? Çevre, tarih ve mimari bilgisi, kültürü, görgüsü var mı? İnsan haklarına saygılı mı? Herkese eşit mesafede mi?

SEHİRLE İLGİLİ  DURUM

          Ereğli coğrafi ve meteorolojik  özelikler  sebebiyle  doğal gaza rağmen kötü kömür kullanımı ve motorlu araçlar nedeniyle hava kirliliğini  tam çözememiş

         Misafirlerini Şehir girişinde Yeşil Ereğli girişi yerine arıtmanın kanalizasyon kokusuyla karşılayan doğal turizme yönelik değerlendirilebilecek köy sistemlerini ve   geleneksel üretimi koruyamamış, organik üretimden uzaklaşılmış.toprağı tuzlanmış , aşırı zirai ilaç kullanımın fazla olduğu, her geçen gün yeraltı su seviyesinin düştüğü bir gerçek

Bugün büyük ölçekte zirai ve süt ürünleri  üretimine yönelinmiş üretim artışı sağlanmıştır ancak sütte ,ette ,yumurtada meyvede sebzede eldeki  ürünler eski   doğal özellikli ürünler değil.

Sayı olarak ve kapasite olarak Türkiye’nin  sayılı at çiftlikleri ve at pansiyonları  işletilmekte   regülatör alanında belediyece yapılan küçük bir binicilik alanı var şehre katma değer sağlayacak ,gelir getirecek TJK işletilecek bir hipodrom yapamamış.

21500 Hektar sulak alan ve kuş gölünün önemli bir kısmı Ereğli bölgesinde idi Göl alanının büyük bir kısmı kurulduğundan avcılık faaliyetleri ve av turizmi yok  .Bugün artık yerinde çorak bir alan mevcut.

Panko Birlik te kayda değer hisse ağırlığı ile temsil edilen Ereğli’nin ,  birliğe bağlı çok sayıda Ereğlili  pancar ekicisi çiftçisi var.

Buna rağmen Panko Birlik in  Ereğli gibi büyük bir ilçede istihdam ve üretime dönük tek bir tesisi, fabrikası yok

Türkiye’nin en büyük siyah havuç rekoltesi varÜlke çapında üretim yapan  , isim yapmış ulusal marka olmuş ciddi istihdam sağlayan Ereğlili Cezeryesi ve Şalgam firmamız yok.Şalgam ve cezeryenin  anavatanı bir şekilde  Adana ve Mersin bilinmekte.

Ereğli yöresi belirli bir dönem ülke geneli kök boya ile üretim yapılan Aksaray,Konya ,Karaman,Kayseri illeri gibi kaliteli ,bilinen ,tutulan halı  üretim merkezi idi.

Şehirde Bakanlıklara bağlı kök boya ve halıcılık araştırma  yada üretim merkezi gibi bir merkez olamadığı gibi mevcut Yüksekokul bünyesinde halıcılık bölümü açılması ile ilgili hala bir girişimde yok

3 Büyük ilde ve toplamda 6 şehirde Ereğli derneği var Bu derneklere  yönelik sinerji oluşturacak siyaset üzeri olabilecek  dernekler federasyonu yok  5 kentte Ereğlili öğrenci  yoğunluğu bulunmakta ve Ereğlilerce işletilen bir yurt yok

         Artan ses ve ışık kirliliğine maruz kalan.Kent merkezinde  önemli oranda otopark sorunu bulunan

         Yoğun göç almış ana caddelerin şehir arka sokakların köy hüviyetinde oldugu  pek çok çevre mahallesinde hayvan barınakları sebebiyle azot kirliliği oluşmuş.

          Şehri yazın serin tutan kışın havanın  ılık geçmesine sebep olan şehre özellik katan su  Romalılar döneminden kalan arklarının kapalı olduğu  açılması yönü de hiçbir emarenin de görülmediği

Kent merkezinde bazı kamu kurumu yöneticileri hariç  Ereğlili sivil toplum örgütleri başkanları ,Dernek başkanı, Oda başkanı, Muhtar vb  görevlerdekilerin yaş ortalaması45 üstü yaşlarda bulunduğu

Kentte binlerce üniversite mezunu , nitelikli ,kendini yetiştirmiş gençlerimiz var, kentte değişime kapalılık nedeniyle  gençlerden bu tarz  görevlere namzet olanlar var ise de görev alabilenler inisiyatif kullanabilenler yoğun sosyal direnç nedeniyle  henüz  göreve gelen yok.

Mahalli idareler le ilgili Ülkemizde belediye yönetiminde mevzuatta ve fiiliyatta güçlü bir başkan anlayışı hakimdir

 Mahalli İdarelerde Liderlik herkesi ehil olduğu görevde kullanma hükümet etme sanatıdır.

Liderlikte tarım toplumunda Otokratik kontrol,

sanayi toplumunda Otorite ,

hizmet toplumunda insan ilişkileri

bilgi toplumunda demokratik katılımcılık önemlidir.

Ereğli'nin geçmiş dönemler hizmet yapmış Başkanları bu ayırıma göre sizce hangi yerdeler

Hangi uygulamanın içinde hangi rol modelde oldular ?

         Şehringünümüzdeki  fiili durumuna EKONOMİK SOSYAL KÜLTÜREL CEVRE yönleriyle dönüp bir bakın.

Gördüğümüz  beşeri  potansiyel yani insan potansiyeli ,ekonomik ,sosyal ,kültürel ,coğrafi,tarihi  imkanlar acısından geçmişle bugünü kıyaslayın, çok değil  50 yıl geriye gidin.

Bu kadim kent şu an kıyaslandığı döneme göre önemli ve büyükzıtlıklar içerisinde değil mi?

Her insan gerekli olan samimiyet ise bir topluluğa lider olmak isteyenler için daha elzem değil midir?

NEDEN SEHRİN  GERCEK VE BÜYÜK PROBLEMLERİNİ KONUŞMAKTAN 40 YILDIR KACILIR ?

Mustafa Özyıldız

Kastamonu Üniversitesi

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.